wtorek, 3 maja 2016

Roladki wołowe z papryką i pieczarkami

Zapewne w każdym możliwym miejscu króluje grill. Pogoda w sumie dopisała. Mam nadzieję, że korzystacie w przepisów prezentowanych na blogu. Dzisiaj dla odmiany od grillowanych dań proponuję roladki wołowe.


Składniki:
  • Wołowina (dowolna ilość, taką na zrazy którą można pokroić w plastry)
  • Sól
  • Pieprz
  • Musztarda francuska
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółtka
  • 300 gram pieczarek
  • Plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • 1 cebula
  • Niewielka ilość oleju
  • Bulion / woda
  • 100 ml śmietany 18%
  • Ok. 2 łyżeczek mąki







Wykonanie:

Plastry wołowiny rozbijamy, przyprawiamy solą, pieprzem i smarujemy z jednej strony musztardą. Na każdy kawałek wołowiny układamy plaster szynki, po kawałku papryk. Zawijamy w roladkę i zabezpieczamy sznurkiem. Podsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki i pozostałe kawałki papryk oraz cebulę kroimy i przesmażamy. Dodajemy do roladek. Podlewamy bulionem lub wodą i dusimy pod przykryciem do miękkości (w tym momencie warto posmakować i ewentualnie doprawić). Warto użyć szybkowara, skróci nam to znacznie czas przygotowania. Na koniec odlewamy niewielką ilość wywaru dodajemy do niego śmietanę i mąkę. Dokładnie mieszamy i umieszczamy w pozostałym wywarze. Gotujemy chwilę aż do zagęszczenia sosu. Podajemy z kaszą lub ziemniakami i surówkami. SMACZNEGO.

1 komentarz:

  1. Ja na rolady jestem pies, czy to kuchnia polska, czy włoska, czy kuchnia fusion. Piekne bogate wnętrze oraz sosi, który tygryski kochają :D

    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń