czwartek, 5 maja 2016

Grochówka z ogniskowego kociołka

Idealna ogniskowa zupa. Gotowana w kociołku w ogniu przesiąka całym aromatem ogniska. Jest przepyszna. I jest to świetny sposób na wspólne gotowanie.


Składniki:
  • 500 gram łuskanego grochu
  • 1 ćwiartka z kurczaka
  • 200 gram boczku wędzonego
  • 2-3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek korzenia selera
  • 4 ziemniaki
  • 2 mniejsze cebule
  • Kiełbasa (cienka, typowa na ognisko)
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek
  • Woda







Wykonanie:

Groch przepłukujemy wodą (w przypadku grochu łuskanego nie ma konieczności wcześniejszego jego moczenia). Warzywa obieramy i kroimy (bez cebuli). Warto jeszcze w domu do warzyw dodać trochę soli i majeranku. Do kociołka wlewamy wodę, dodajemy groch, kurczaka i kawałki boczku wędzonego. Trochę solimy. Gotujemy na ogniu aż mięso zostanie ugotowane (pamiętajmy aby w czasie uzupełniać wodę, bo stosunkowo szybko ubywa i aby od czasu do czasu mieszać). Kurczaka wyjmujemy, pozostawiamy do przestygnięcia. Do kociołka dodajemy pokrojone warzywa. Cebulę i kiełbasę podpiekamy w ogniu ogniska. A następnie dodajemy do zupy. Kurczaka dzielimy na mniejsze kawałki i ponownie umieszczamy w zupie. Całość chwilę razem gotujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ponownie majerankiem. Czuję jak pachnie a jak smakuje…SMACZNEGO. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz