Gdy znudziły nam się typowe ziemniaki podawane
do obiadu możemy je niewielkim nakładem pracy zmienić w zupełnie inne danie. I
tak dzisiaj przedstawiam odmienione ziemniaki z dodatkami pod sosem koperkowo –
czosnkowym. Można je zapiec dla każdego w oddzielnym naczyniu.
Składniki:
- 4 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach
- ½ cebuli
- Kilka plasterków boczku parzonego
- 1 pomidor
- 1 ogórek kiszony
- Sól
- Pieprz młotkowany z kolendrą
Sos:
- 150 ml śmietany 18% gęstej
- 2 – 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki posiekanego koperku
- Sól
- Szczypta cukru
Wykonanie:
W naczyniu do
zapiekania układamy kolejno, pokrojony boczek, ziemniaki w plastrach oraz
cebulę i pokrojony ogórek kiszony z kilkami kawałkami boczku. Przyprawiamy solą
i pieprzem z kolendrą. Na koniec umieszczamy pokrojone pomidory. Do śmietany
dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek. Doprawiamy solą i niewielką ilością cukru. Mieszamy. Sos wykładamy na przygotowane ziemniaczki. Zapiekamy w
piekarniku w 180 o C przez około 30 minut. Podajemy ciepłe.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz