sobota, 2 kwietnia 2016

Zapiekane ziemniaczki pod sosem koperkowo – czosnkowym

Gdy znudziły nam się typowe ziemniaki podawane do obiadu możemy je niewielkim nakładem pracy zmienić w zupełnie inne danie. I tak dzisiaj przedstawiam odmienione ziemniaki z dodatkami pod sosem koperkowo – czosnkowym. Można je zapiec dla każdego w oddzielnym naczyniu.


Składniki:
  • 4 małe ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • ½ cebuli
  • Kilka plasterków boczku parzonego
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek kiszony
  • Sól
  • Pieprz młotkowany z kolendrą





Sos:
  • 150 ml śmietany 18% gęstej
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • Sól
  • Szczypta cukru



Wykonanie:

W naczyniu do zapiekania układamy kolejno, pokrojony boczek, ziemniaki w plastrach oraz cebulę i pokrojony ogórek kiszony z kilkami kawałkami boczku. Przyprawiamy solą i pieprzem z kolendrą. Na koniec umieszczamy pokrojone pomidory. Do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz koperek. Doprawiamy solą i niewielką ilością cukru. Mieszamy. Sos wykładamy na przygotowane ziemniaczki. Zapiekamy w piekarniku w 180 o C przez około 30 minut. Podajemy ciepłe. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz