czwartek, 31 marca 2016

Karkówka na kiszonej kapuście

Święta się skończyły, powoli w lodówce robi się miejsce. Oczywiście w tym czasie zachęcam do gotowania bigosu, to najlepszy moment. Robimy przegląd lodówki i ostatnie mięska dostaną nowe życie w bigosie. Dla tych którzy opróżnili zasoby lodówkowe proponuję karkówkę na kiszonej kapuście (oczywiście najlepsza własna ze słoika).


Składniki:
  • Ok. 1 kg karkówki
  • Sól
  • Pieprz
  • Papryka słodka
  • 1 duża marchew
  • Duży słoik kapusty kiszonej (około 720 gram)
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Miód
  • olej





Wykonanie:
Karkówkę kroimy na plastry. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Postawiamy na chwilę do zamarynowania. Na rozgrzanym oleju podsmażamy karkówkę z obu stron. Do garnka wykładamy kapustę i podsmażoną karkówkę. Następnie dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i marchew. Dodajemy ponadto niewielką ilość miodu dla złagodzenia kwaśności kapusty i podkręcenia smaku. Podlewamy małą ilością wody i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Podajemy na ciepło jako danie obiadowe. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz