wtorek, 5 kwietnia 2016

Pulpety z piersi kurczaka z suszonymi pomidorami w sosie warzywnym

Chciałam coś zrobić dietetycznego z piersi kurczaka. Jak wiadomo pierś z kurczaka ma tendencję do wysuszania podczas obróbki. Doszłam do wniosku, że zrobię mielone w sosie, ale żeby go nie zagęszczać mąką i śmietaną wykorzystałam przetarte warzywa z wywaru. Wyszło smacznie. Polecam.



Składniki:
  • 500 gram mielonego mięsa z piersi kurczaka
  • 2 jajka
  • ½ szklanki bułki tartej
  • Niewielka ilość mleka
  • Kilka pomidorów suszonych, w oleju
  • Sól
  • Pieprz
  • 1 spora marchew
  • 2 łodygi selera naciowego
  • Kawałek korzenia selera
  • 1 mała pietruszka
  • Piramidka przypraw do rosołu






Wykonanie:

Warzywa obieramy (które trzeba), myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w małej ilości wody (mniej niż 1 l). Wodę solimy i umieszczamy w niej piramidkę przypraw. Do bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka (aby zwilżyć bułkę) a po chwili dodajemy ją do mięsa wraz z jajkami. Pomidory kroimy na małe kawałki i dodajemy do masy (jeżeli masa jest zbyt luźna, możemy dodać trochę więcej bułki). Mieszamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Formujemy pulpety i wkładamy je go gotującego się wywaru. Gotujemy kilkanaście minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety. Z wywaru pozbywamy się piramidki a warzywa miksujemy i przecieramy przez sito. Pulpety łączymy z przetartymi warzywami, ewentualnie doprawiamy. I gotowe. SMACZNEGO.

2 komentarze:

  1. Muszę spróbować😊 łatwe do wykonania i na pewno smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, jest dokładnie tak jak piszesz, proste i smaczne. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń