wtorek, 26 kwietnia 2016

Rosół staropolski – bogata zupa rodem z Mazowsza

Przepis na ten rosół znalazłam w jednej z licznych książek jakie posiadam. Zaintrygował mnie dodatek wątróbki do zupy a i ilość użytego mięsa jest też spora. Jak będziecie mieli ochotę na porządną zupę to koniecznie wypróbujcie ten przepis.


Składniki:
  • 2 porcje rosołowe z kurczaka
  • 500 gram wołowiny typu antrykot
  • 100 gram wątróbki drobiowej
  • 2 ½ l wody
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 2 goździki
  • Kilka ziarenek pieprzu
  • Kilka ziarenek ziela angielskiego
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • Kilka gałązek natki pietruszki
  • Garść suszonych grzybów (najlepiej prawdziwków)
  • Posiekana natka pietruszki
  • Sól
  • Pieprz mielony






Wykonanie:

Grzyby namaczamy w niewielkiej ilości gorącej wody (trzymamy pod przykryciem). Mięso zalewamy wodą. Zagotowujemy i usuwamy szum. Solimy i gotujemy przez 30 minut. Cebulę opiekamy i wraz z obranymi warzywami i grzybami (wraz z wodą od moczenia) i pozostałymi przyprawami dodajemy do zupy. Gotujemy około 1 godziny. Po tym czasie przecedzamy. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w kostkę. Dodajemy do wywaru i zagotowujemy. Ugotowane grzyby kroimy w paseczki, pozostałe mięsa również kroimy i dodajemy do rosołu. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy w makaronem i posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO.

2 komentarze:

  1. Aja szczerze nigdy nie jadłam zupy z dodatkiem wątroby. Bardzo ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, dla mnie w takiej postaci wątróbka też była pierwszy raz. Osobiście lubię wątróbkę, a eksperyment zaliczam do udanych. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń