Zawsze warto wrócić do szpinaku. Mam
wrażenie, że co z nim zrobię jest pyszne. Może nie zawsze oddają to zdjęcia (no cóż nie jestem fotografem) musicie
uwierzyć , że są smaczne. Polecam.
Składniki:
- 500 gram mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
- 2 jajka
- Sól
- Pieprz
- ½ szklanki bułki tartej
- Niewielka ilość mleka
- ½ l bulionu
- Cebula
- Liść laurowy
- Ziele angielskie
- 200 gram mrożonego szpinaku
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki (czubate) gęstej śmietany
- 1 łyżka masła
- Plasterek cytryny
Wykonanie:
Do bułki tartej
dodajemy niewielką ilość mleka (około 50 ml),
aby bułka stała się wilgotna. Dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z jajkami.
Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie formujemy pulpety. Do bulionu dodajemy
cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz 2 ząbki czosnku. Gotujemy kilka
minut a następnie wkładamy uformowane pulpety. Całość gotujemy razem około 20 –
30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety, wywar przecedzamy i do przecedzonego
wywaru dodajemy szpinak i plasterek cytryny. Chwilkę gotujemy. Po chwili
dodajemy śmietanę, masło i przepuszczony przez praskę 1 ząbek czosnek.
Ewentualnie doprawiamy. Wyjmujemy cytrynę i w sosie umieszczamy ponownie pulpety.
Gotujemy razem kilka minut. I gotowe. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz