sobota, 23 kwietnia 2016

Pulpety w sosie szpinakowo – śmietanowym

Zawsze warto wrócić do szpinaku. Mam wrażenie, że co z nim zrobię jest pyszne. Może nie zawsze oddają to zdjęcia (no cóż nie jestem fotografem) musicie uwierzyć , że są smaczne. Polecam.


Składniki:
  • 500 gram mielonego mięsa wieprzowo – wołowego
  • 2 jajka
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ szklanki bułki tartej
  • Niewielka ilość mleka
  • ½ l bulionu
  • Cebula
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • 200 gram mrożonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki (czubate) gęstej śmietany
  • 1 łyżka masła
  • Plasterek cytryny








Wykonanie:

Do bułki tartej dodajemy niewielką ilość mleka (około 50 ml), aby bułka stała się wilgotna. Dodajemy ją do mięsa mielonego wraz z jajkami. Przyprawiamy solą i pieprzem a następnie formujemy pulpety. Do bulionu dodajemy cebulę, liść laurowy, ziele angielskie oraz 2 ząbki czosnku. Gotujemy kilka minut a następnie wkładamy uformowane pulpety. Całość gotujemy razem około 20 – 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pulpety, wywar przecedzamy i do przecedzonego wywaru dodajemy szpinak i plasterek cytryny. Chwilkę gotujemy. Po chwili dodajemy śmietanę, masło i przepuszczony przez praskę 1 ząbek czosnek. Ewentualnie doprawiamy. Wyjmujemy cytrynę i w sosie umieszczamy ponownie pulpety. Gotujemy razem kilka minut. I gotowe. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz