sobota, 16 kwietnia 2016

Pieczeń z łopatki nadziewana czosnkiem

Na dzisiaj proponuję słuszny kawałek mięsa a mianowicie pieczeń z łopatki z czosnkiem. Łopatka idealnie nadaje się na taką pieczeń. Smakowicie wygląda i smakowicie smakuje.


Składniki:
  • Dowolna ilość łopatki
  • Ząbki czosnku
  • Knorr – czerwony do mięs
  • Sól
  • Pieprz czarny






Wykonanie:

W umytej i osuszonej łopatce robimy nacięcia (kieszonki) długim i cienkim nożem. Do wytworzonych kieszonkach wkładamy ząbki czosnku (możemy wkładać cały ząbek lub kawałek, na 1 kg łopatki użyłam 4 spore ząbki). Następnie mięso przyprawiamy solą, pieprzem i czerwonym knorrem. Pozostawiamy do zamarynowania nawet na kilka godzin (można zostawiać na noc w lodówce). Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temp. 185 o C przez ponad godzinę na 1 kg. W trakcie pieczenia opiekamy z jednej strony, potem z drugiej i przykrywamy mięso folią aluminiową. Do końca pieczemy pod folią. Podajemy na ciepło a gdy się schłodzi można je wykorzystać do kanapek. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz