Na dzisiaj proponuję słuszny kawałek
mięsa a mianowicie pieczeń z łopatki z czosnkiem. Łopatka idealnie nadaje się
na taką pieczeń. Smakowicie wygląda i smakowicie smakuje.
Składniki:
- Dowolna ilość łopatki
- Ząbki czosnku
- Knorr – czerwony do mięs
- Sól
- Pieprz czarny
Wykonanie:
W umytej i
osuszonej łopatce robimy nacięcia (kieszonki) długim i cienkim nożem. Do wytworzonych
kieszonkach wkładamy ząbki czosnku (możemy wkładać cały ząbek lub kawałek, na 1
kg łopatki użyłam 4 spore ząbki). Następnie mięso przyprawiamy solą, pieprzem i
czerwonym knorrem. Pozostawiamy do zamarynowania nawet na kilka godzin (można
zostawiać na noc w lodówce). Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temp. 185 o
C przez ponad godzinę na 1 kg. W trakcie pieczenia opiekamy z jednej strony,
potem z drugiej i przykrywamy mięso folią aluminiową. Do końca pieczemy pod
folią. Podajemy na ciepło a gdy się schłodzi można je wykorzystać do kanapek.
SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz