W prezencie otrzymałam rewelacyjną
książkę „KUCHNIE ŚWIATA”. Znalazłam w niej całą masę świetnych przepisów w
różnych zakątków świata. Dzisiaj prezentuję sos barbecue (BBQ sauce). Czas
grillowy nadchodzi szybkim krokiem (u nas już pierwszy grill się odbył) a do
grilla idealnie pasuje sos barbecue. Prezentuję go wcześniej, bo warto go
zrobić szybciej a potem tylko wyjąć z lodówki i postawić na stół. Kupujemy więc
składniki i zabieramy się do pracy.
Składniki:
- 6 ząbków czosnku
- 1 suszona ostra papryczka
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 czubata łyżeczka chili
- ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- Szczypta mielonych goździków
- 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
- ½ szklanki octu jabłkowego
- 2 szklanki ketchupu
- ½ szklanki cukru brązowego
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu worcester
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżka soli
- 2 szklanki wody
Wykonanie:
Czosnek obieramy
i przepuszczamy przez praskę, ostrą papryczkę tniemy nożyczkami na małe
kawałki. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy. Dodajemy czosnek, przecier
pomidorowy, chili, słodką paprykę, ostrą papryczkę, ziele angielskie, goździki.
Gotujemy około 3 minuty aż pasta zmieni kolor na ceglasto – czerwony. Następnie
dodajemy pozostałe składniki razem z wodą. Gotujemy około 30 minut aż sos
zgęstnieje. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszamy. Na koniec wyjmujemy
liść laurowy. Sos przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Wystudzony przechowujemy
w lodówce. Sos jest idealny do mięs i potraw z grilla. SMACZNEGO.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz