wtorek, 19 kwietnia 2016

Sos barbecue – rodem z Ameryki

W prezencie otrzymałam rewelacyjną książkę „KUCHNIE ŚWIATA”. Znalazłam w niej całą masę świetnych przepisów w różnych zakątków świata. Dzisiaj prezentuję sos barbecue (BBQ sauce). Czas grillowy nadchodzi szybkim krokiem (u nas już pierwszy grill się odbył) a do grilla idealnie pasuje sos barbecue. Prezentuję go wcześniej, bo warto go zrobić szybciej a potem tylko wyjąć z lodówki i postawić na stół. Kupujemy więc składniki i zabieramy się do pracy.


Składniki:
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 suszona ostra papryczka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 czubata łyżeczka chili
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • Szczypta mielonych goździków
  • 1 łyżka papryki słodkiej mielonej
  • ½ szklanki octu jabłkowego
  • 2 szklanki ketchupu
  • ½ szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu worcester
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżka soli
  • 2 szklanki wody





Wykonanie:

Czosnek obieramy i przepuszczamy przez praskę, ostrą papryczkę tniemy nożyczkami na małe kawałki. Do garnka wlewamy olej, rozgrzewamy. Dodajemy czosnek, przecier pomidorowy, chili, słodką paprykę, ostrą papryczkę, ziele angielskie, goździki. Gotujemy około 3 minuty aż pasta zmieni kolor na ceglasto – czerwony. Następnie dodajemy pozostałe składniki razem z wodą. Gotujemy około 30 minut aż sos zgęstnieje. Podczas gotowania od czasu do czasu mieszamy. Na koniec wyjmujemy liść laurowy. Sos przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików. Wystudzony przechowujemy w lodówce. Sos jest idealny do mięs i potraw z grilla. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz