wtorek, 27 stycznia 2015

Polędwiczka wieprzowa w sosie szafranowym z dodatkiem rumu

W sumie chyba raz jadłam coś z szafranem i zaintrygował mnie jego smak. Bardzo specyficzny. Szafran to najdroższa przyprawa, uważana ze droższą niż złoto. Pozyskiwany jest z krokusów. Dzisiaj więc na bogato - polędwiczka wieprzowa w sosie szafranowym z dodatkiem rumu.


Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • Sól
  • Pieprz
  • olej

Sos
  • 1 opakowanie szafranu
  • Sól
  • 4 łyżki białego rumu
  • 50 ml śmietany 18% słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka mąki ( do zagęszczenia sosu )




Wykonanie:


Polędwiczkę przyprawiamy solą i pieprzem oraz odrobinką szafranu. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczkę z każdej strony ( aby zamknąć pory i nie wysuszyć polędwiczki ). Następnie podlewamy wodą, dodajemy resztę szafranu i rum. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy polędwiczkę. Część wywaru odlewamy, łączymy ze śmietaną i mąką, mieszamy i ponownie umieszczamy na patelni. Podgrzewamy aby sos się zagęścił. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Polędwiczkę kroimy na kawałki i podajemy z sosem. SMACZNEGO.

1 komentarz:

  1. Mega dobre to wyszło! Kto lubi szafran ten doceni. Zrobiłam z ziemniaczkami pure i mizerią. Była dokładka. Dziękuję 🙂

    OdpowiedzUsuń