W sumie chyba raz jadłam coś z szafranem i
zaintrygował mnie jego smak. Bardzo specyficzny. Szafran to najdroższa przyprawa,
uważana ze droższą niż złoto. Pozyskiwany jest z krokusów. Dzisiaj więc na bogato - polędwiczka wieprzowa w sosie szafranowym z dodatkiem rumu.
Składniki:
- 1 polędwiczka wieprzowa
- Sól
- Pieprz
- olej
Sos
- 1 opakowanie szafranu
- Sól
- 4 łyżki białego rumu
- 50 ml śmietany 18% słodkiej
- 1 płaska łyżeczka mąki ( do zagęszczenia sosu )
Wykonanie:
Polędwiczkę
przyprawiamy solą i pieprzem oraz odrobinką szafranu. Pozostawiamy do
zamarynowania na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy
polędwiczkę z każdej strony ( aby zamknąć pory i nie wysuszyć polędwiczki ).
Następnie podlewamy wodą, dodajemy resztę szafranu i rum. Dusimy pod
przykryciem około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy polędwiczkę. Część wywaru
odlewamy, łączymy ze śmietaną i mąką, mieszamy i ponownie umieszczamy na
patelni. Podgrzewamy aby sos się zagęścił. Ewentualnie doprawiamy solą do
smaku. Polędwiczkę kroimy na kawałki i podajemy z sosem. SMACZNEGO.
Mega dobre to wyszło! Kto lubi szafran ten doceni. Zrobiłam z ziemniaczkami pure i mizerią. Była dokładka. Dziękuję 🙂
OdpowiedzUsuń