niedziela, 25 stycznia 2015

GROG - rumowa recepta dla przemarzniętych

Jeżeli zdarzy się wam przemarznąć "do szpiku kości" i nie pomaga siedzenie na kaloryferze - spróbujcie rozgrzewającego tradycyjnego grogu na bazie rumu. Gwarantuję, że po kilku łykach wyjdziecie spod koca, a po kilku następnych zdejmiecie sweterki. Oczywiście, jest to przepis dla pełnoletnich!


Składniki (na 2 porcje):
  • Rum biały lub brązowy - 150 ml
  • Wrzątek -250 ml
  • Łyżka stołowa syropu cukru trzcinowego
  • 4 plasterki cytryny
  • 2 plasterki pomarańczy
  • 6 goździków
  • Duża szczypta cynamonu - dla osób nie uczulonych (opcjonalnie)
Wykonanie:

Wodę zagotowujemy w garnuszku z goździkami cynamonem, plasterkami cytryny i pomarańczy. Do wrzątku dodajemy syrop cukrowy i 150 ml rumu. Podgrzewamy do temperatury wrzenia i przelewamy do żaroodpornych szklanek. Pijemy gorące małymi łykami - i jest nam ciepło!

Autor: Mirosław Górski

1 komentarz:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń