czwartek, 29 stycznia 2015

Zupa fasolowa z nutą wędzonki

W moim rodzinnym domu zupa fasolowa była na słodko – kwaśno, tradycyjnie jak na Kaszubach. Nie robię fasolowej w ten sposób. A robię ją z wędzonymi skórkami boczku ( dla smaku i zapachu ) i majerankiem. Z fasolową jest ten problem, że trzeba namoczyć porządnie fasolę ( najlepiej na noc ), ale cóż czego się nie robi aby zjeść dobry posiłek.



Składniki:
  • 500 gram fasoli ( namoczonej )
  • Ok 3 l wody
  • Wędzone skórki z boczku ( ile mamy, możemy tez zastąpić wędzonymi elementami : kości itp. )
  • ok. 250 - 300 gram czystego mięsa ( np. łopatka )
  • 4 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • Kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek



Wykonanie:

Mięso obgotowujemy w wodzie, usuwamy szum. Dodajemy fasolę i solimy. Gotujemy fasolę z mięsem tak długo, aż fasola będzie prawie ugotowana ( trochę to trwa ). W międzyczasie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, cebulę w całości.  Dodajemy warzywa do zupy Wyjmujemy mięso i skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy ponownie w zupie ( jeżeli lubicie skórki, to je również ). Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku (2-3 łyżki ). Gotujemy całość do miękkości. SMACZNEGO.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz