niedziela, 25 stycznia 2015

Ciasto z rodzynkami i owocami z kompotu – ekspresowe

Ciasto dokładnie jest ekspresowe. Jego wykonanie od początku do końca ( razem z pieczeniem ) to jakieś 40 minut. Produkty użyte do zrobienia ciasta zawsze są w domu. Jeżeli nie macie na dzisiaj nic słodkiego, lub trafili Wam się nieprzewidziani goście, to ciasto jest właśnie dokładnie takie jakiego teraz potrzebujecie.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • Porządna szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropel ulubionego olejku do ciasta
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • Owoce z kompotu
  • Cukier puder




Wykonanie:


Pierwszą rzeczą którą robimy, to zalewamy gorąca wodą rodzynki, aby namokły. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno pozostałe składniki: olej, mąkę, olejek zapachowy, proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( blaszka mniejsza niż klasyczna ). Wylewamy ciasto. Na ciasto nakładamy odsączone owoce z kompotu oraz odsączone rodzynki. Ciasto pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 oC. Po wystudzeniu posypujemy pudrem cukrem. SMACZNEGO.

4 komentarze:

  1. Serdecznie zapraszam do udziału w konkursie. :) Do wygrania jest zestaw dowolnie wybranych przypraw dobrej jakości! By wziąć udział w konkursie wystarczy przesłać przepis na danie mięsne (szczegóły w linku). Są trzy miejsca, trzy nagrody, jest o co walczyć!

    http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/01/konkurs-wygraj-zestaw-wybranych-przez.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmm, wygląda naprawdę kusząco :)
    Ostatnio chodzi za mną coś z rodzynkami :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo intensywnie czuje się tutaj rodzynki, więc to coś dla Ciebie. Pozdrawiam.

      Usuń