sobota, 17 października 2020

Bułki francuskie ze szpinakiem i szynką

Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy. Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francuskie, nadziewane. Proste i pyszne. Zachęcam do skorzystania z przepisu.




Składniki:

·         Ciasto francuskie – opakowanie

·         Szpinak mrożony - opakowanie

·         100 g szynki konserwowej

·         100 g sera fety

·         100 g twarogu

·         100 g sera żółtego (typu gouda)

·         1 jajko

·         Sól

·         2-4 ząbków czosnku

·         Łyżeczka masła klarowanego























Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy (ja wyjmuję z opakowania, wkładam do naczynia i wstawiam na 8 minut do mikrofalówki. Zlewam wodę i wykładam na patelnię). Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy szpinak. Przyprawiamy solą i czosnkiem. Odparowujemy. Przygotowany szpinak odstawiamy do wystudzenia. Szynkę konserwową kroimy w paseczki. Fetę i twaróg kruszymy i łączymy ze sobą. Ser żółty ścieramy na tarce, rozdrabniamy (ja użyłam mikserka) Ciasto francuskie rozwijamy na blacie. Wykładamy ser żółty i szynkę. Dalej szpinak, twaróg i fetą. Zwijamy w roladę. Kroimy na kawałki i wykładamy do naczynia. Jajko roztrzepujemy i smarujemy bułki. Piekarnik rozgrzewamy do 200C i pieczemy bułki przez 40 minut. I gotowe. SMACZNEGO.

 


 



6 komentarzy:

  1. Witaj, bardzo się cieszę, że smakuje. Polecam również inne przepisy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zawsze uwielbiałam takie bułeczki, ale nigdy ich nie robiłam sama. Może właśnie to jest okazja by spróbować zrobić ten przysmak na własną rękę.

    OdpowiedzUsuń
  3. Francuska kuchnia to naprawdę coś wyjątkowego - zdecydowanie warto ją spróbować.

    OdpowiedzUsuń