Witajcie po dłuższej przerwie. Jakoś nie
mam ostatnio natchnienia. Pewnie przez te dziwne czasy, w których żyjemy.
Dzisiaj przedstawiam Wam bułki francuskie, nadziewane. Proste i pyszne.
Zachęcam do skorzystania z przepisu.
Składniki:
·
Ciasto
francuskie – opakowanie
·
Szpinak
mrożony - opakowanie
·
100
g szynki konserwowej
·
100
g sera fety
·
100
g twarogu
·
100
g sera żółtego (typu gouda)
·
1
jajko
·
Sól
·
2-4
ząbków czosnku
·
Łyżeczka
masła klarowanego
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy
(ja wyjmuję z opakowania, wkładam do
naczynia i wstawiam na 8 minut do mikrofalówki. Zlewam wodę i wykładam na
patelnię). Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Dodajemy szpinak.
Przyprawiamy solą i czosnkiem. Odparowujemy. Przygotowany szpinak odstawiamy do
wystudzenia. Szynkę konserwową kroimy w paseczki. Fetę i twaróg kruszymy i
łączymy ze sobą. Ser żółty ścieramy na tarce, rozdrabniamy (ja użyłam mikserka) Ciasto francuskie
rozwijamy na blacie. Wykładamy ser żółty i szynkę. Dalej szpinak, twaróg i
fetą. Zwijamy w roladę. Kroimy na kawałki i wykładamy do naczynia. Jajko roztrzepujemy
i smarujemy bułki. Piekarnik rozgrzewamy do 200o C i pieczemy bułki
przez 40 minut. I gotowe. SMACZNEGO.
Są bardzo smaczne
OdpowiedzUsuńWitaj, bardzo się cieszę, że smakuje. Polecam również inne przepisy. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZawsze uwielbiałam takie bułeczki, ale nigdy ich nie robiłam sama. Może właśnie to jest okazja by spróbować zrobić ten przysmak na własną rękę.
OdpowiedzUsuńFrancuska kuchnia to naprawdę coś wyjątkowego - zdecydowanie warto ją spróbować.
OdpowiedzUsuńUwielbiam - jedne z najlepszych. Zdecydowanie warto mieć!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie
OdpowiedzUsuń