czwartek, 30 kwietnia 2020

Marchewka w ziołach

Wszyscy wiemy, że marchew jest zdrowa. Nic dodać, nic ująć. Dzisiaj przedstawiam marchewkę w ziołach. Świetny dodatek do obiadu. Polecam.



Składniki:
  • ½ kg marchwi
  • Po ½ łyżki posiekanych świeżych ziół – bazylia, cząber, tymianek
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1 łyżka martini
  • 1 mały jogurt naturalny typu greckiego
  • ½ łyżki mąki
  • Sól
  • woda






Wykonanie:

Marchew obieramy i kroimy w paseczki. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy marchewkę. Chwilę smażymy. Podlewamy niewielką ilością wody z martini. Przykrywamy i dusimy do miękkości. Pod koniec wsypujemy zioła i przyprawiamy do smaku solą. Mąkę rozprowadzamy w jogurcie. Zagęszczamy sos. Delikatnie gotujemy mieszając. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz