czwartek, 19 września 2019

Sok brzoskwiniowy (kubusiowy)

Witajcie po przerwie. W tym roku obrodziły brzoskwinie (sporo ich). Dobrze, bo jabłek w sadzie się nie znajdzie. Zdecydowanie to rok śliwek i brzoskwiń. Większa część owoców trafiła do butelek. I dzięki temu przedstawiam Wam kubusiowy sok brzoskwiniowy.



Składniki:
  • Brzoskwinie (dowolna ilość)
  • Cukier
  • Woda





Wykonanie:

Brzoskwinie myjemy. Przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Brzoskwiń nie obieramy. Dokładnie je miksujemy (bledujemy). Wlewamy do garnka. W oddzielnym garnku rozpuszczamy cukier w wodzie (podgrzewamy). Dolewamy do brzoskwiń. Ilość wody i cukru zależy od Waszych preferencji odnośnie do słodkości i gęstości (brzoskwinie mają różną słodycz). Sok gotujemy kilka minut. Wlewamy do butelek i pasteryzujemy przez 20 minut. Teraz już tylko wystarczy odstawić do piwniczki/ spiżarni i delektować się sokiem w dowolnym czasie. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz