poniedziałek, 8 października 2018

Suflet warzywny ze szpinakiem po polsku

Świetne danie na lekką kolację na ciepło. Takie suflety można wymyślać na wiele sposobów. W moim wykonaniu to już druga wersja i na pewno nie ostatnia.  Polecam.


  • 1/3 opakowania rozdrobnionego mrożonego szpinaku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ łyżki mąki
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g kiełbasy polskiej długo dojrzewającej
  • Marchewka z groszkiem (opakowanie kartonik 228 g po odcieku)
  • Sól
  • 2 plasterki sera typu gouda
  • Odrobina oleju







Wykonanie:

Mleko wlewamy do garnka, niewielką ilość odlewamy do rozprowadzenia mąki. Podgrzewamy i wlewamy mleko z mąką. Chwilę gotujemy. Następnie dodajemy szpinak. Mieszamy aż się rozmrozi. Zdejmujemy z ognia. Wkładamy odsączone warzywa, drobno pokrojoną kiełbasę i przepuszczony przez praskę czosnek. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka umieszczamy w masie warzywnej. Białka ubijamy na sztywno i również dodajemy do masy. Delikatnie mieszamy. Całość doprawiamy solą. Naczynia do zapiekania smarujemy olejem. Wlewamy masę. Zapiekamy w nagrzanym piekarniku do 180 OC przez 30 minut. Pod koniec pieczenia na sufletach układamy ser. Podajemy na ciepło. SMACZNEGO.

7 komentarzy:

  1. Brzmi dobrze, fajny pomysł na obiad! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, na obiad też może być, ja zrobiłam na kolację. Było smacznie i zdecydowanie powtórzę. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chyba nigdy nie jadłam sufletu. Chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj, zdecydowanie polecam. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Hm... Chyba już wiem, co zrobię dziś na kolację :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj, napisz jak smakowało. Ciekawa jestem Twojej opinii. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń