czwartek, 8 lutego 2018

Gołąbki z kapusty włoskiej z kaszą jaglaną

Muszę się przyznać, że nie robiłam nigdy gołąbków z kaszą jaglaną i jak dobrze pamiętam do gołąbków nie wykorzystywałam kapusty włoskiej. Kapusta włoska jest specyficzna w smaku a to jakoś mi nie pasowało. Jakże byłam pozytywnie zaskoczona z wyników mojego gotowania. Koniecznie spróbujcie. Mnie bardzo smakowało.



Składniki:
  • 1 mała główka kapusty włoskiej
  • 500 mięsa mielonego z indyka
  • Garść suszonych grzybów
  • ¼ czerwonej papryki
  • ¼ zielonej papryki
  • 1 cebula
  • Łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 50 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem)
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ puszki krojonych pomidorów
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka almette śmietankowe
  • Łyżeczka oleju
  • bulion






Wykonanie:

Grzyby namaczamy w gorącej wodzie aż zmiękną. Kapustę parzymy aby oddzielić liście i aby były elastyczne. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączamy. Cebulę drobno kroimy i przesmażamy na patelni. Do miski wykładamy mięso mielone, przestudzoną kaszę, drobno pokrojone grzyby, cebulę, posiekane papryki i natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Wyrabiamy na jednolitą masę. Farsz układamy na liściach kapusty i zwijamy. Układamy w naczyniu do zapiekania. Do garnka wlewamy bulion, wodę z moczenia grzybów, pomidory z puszki,  koncentrat pomidorowy i almette. Doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym sosem podlewamy gołąbki. Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 – 190 oC przez około półtorej godziny. SMACZNEGO.

2 komentarze:

  1. Witaj, mnie pozytywnie zaskoczył smak, bo muszę się przyznać, że nie byłam miłośnikiem włoskiej kapusty. Jest jeszcze jeden dodatkowy plus, robi się je znacznie szybciej. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń