niedziela, 27 listopada 2016

Roladki z szynki ze śliwką i pieczonym boczkiem

Dawno nie robiłam roladek, zrazów, jakoś tak wyszło. Dzisiaj to naprawiam, przedstawiam roladki z szynki ze śliwką i pieczonym boczkiem. I jak to roladki zawsze są smaczne. Jeżeli macie trochę czasu, zachęcam do wypróbowania przepisu.



Składniki:
  • Szynka wieprzowa
  • Boczek pieczony
  • Śliwki suszone
  • Sól
  • Pieprz
  • Słodka mielona papryka
  • olej
  • Bulion/ woda
  • Śmietana słodka 18%





Wykonanie:

Śliwki zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy aby zmiękły (jeżeli śliwki są twarde, ja używam własnych, suszonych). Szynkę kroimy na plastry (jak na kotlety) i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na każdego rozbitego kotleta nakładamy plaster pieczonego boczku i dwie śliwki (wody po śliwkach nie wylewamy, podlejemy nią mięso). Rolujemy i zabezpieczmy sznurkiem lub wykałaczkami. Roladki przyprawiamy dodatkowo papryką. Na rozgrzanym oleju obsmażamy roladki z każdej strony. Podlewamy bulionem lub wodą. Dusimy pod przykryciem do miękkości. Na koniec dodajemy śmietanę (ok. 100 ml). Jeżeli chcemy zagęścić sos możemy do śmietany około 2 łyżeczek mąki i zagotowujemy. Podajemy z ziemniakami lub kaszą. SMACZNEGO.

3 komentarze:

  1. Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, pozostaje Ci jeszcze wypróbować, bo roladki są smaczne. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie ma to jak pyszna roladka, super ci wyszły ;-)

    OdpowiedzUsuń