wtorek, 30 sierpnia 2016

Łosoś na parze z warzywami gotowany w mikrofalówce

Niedawno robiąc zakupy natknęłam się na specjalne woreczki do gotowania na parze i w dodatku w mikrofalówce. Byłam zaskoczona, tym bardziej, że jedno z moich dzieci używa je z powodzeniem od dawna. Wypróbowałam. Muszę przyznać, że to bardzo fajna rzecz. Spróbujcie sami i oceńcie.



Składniki:

  • Łosoś około 200 g / na głowę
  • Otarta skórka z cytryny
  • Pieprz cytrynowy
  • Sól
  • Mieszanka warzyw /mrożonka


Sos

  • 2 łyżki kaparów
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Szczypta cukru





Wykonanie:

Łososia oczyszczamy z łusek. Parzymy cytrynę. Otartą skórką z cytryny, solą i pieprzem przyprawiamy łososia. Umieszczamy w woreczku i pozostawiamy na 30 minut do zamarynowania. Po upływie tego czasu dodajemy do woreczków mrożone warzywa. Woreczki zamykamy i wstawiamy do mikrofalówki. Gotujemy w mikrofalówce zgodnie z czasem podanym na woreczku. Trwa to kilka minut. W między czasie przygotowujemy sos. Do dwóch łyżek gęstej śmietany dodajemy dwie łyżki majonezu, dwie łyżki kaparów i przepuszczony przez praskę czosnek. Miksujemy i doprawiamy solą i cukrem. Ugotowanego łososia podajemy z sosem i warzywami. SMACZNEGO.

4 komentarze:

  1. Uwielbiam łososia:D muszę wypróbować Twojego sposoby bo zawsze robiłam go w piekarniku

    OdpowiedzUsuń
  2. Nie uznaje mikrofalówki w kuchni. Mogę go zrobić w piekarniku albo parowarze?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj, pewnie, że możesz zrobić na parze. Przepis dedykowany jest szczególnie dla tych co nie mają możliwości gotowania w odpowiednim naczyniu na "parze" jak i dla zapracowanych "na szybko". Oczywiście do każdego rodzaju gotowania należy użyć odpowiednich woreczków. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.

    OdpowiedzUsuń