sobota, 9 kwietnia 2016

Cielęcina duszona z musztardą i miodem

Ponownie u nas na stole zagościła cielęcina. Tym razem zrobiłam ją z dodatkiem musztardy i miodu, który nadaje jej lekkiej słodyczy. W przypadku mięs duszonych warto wykorzystać szybkowar. Znacznie zmniejszy nam czas przygotowywania potrawy jak i energii. Muszę przyznać, że ja często używam tego urządzenia. A teraz zachęcam do wykorzystania przepisu.


Składniki:
  • Około 1 kg cielęciny
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka musztardy francuskiej
  • 1 – 2 łyżek płynnego miodu
  • Sól
  • Pieprz ziarnisty
  • Woda
  • 1 marchew
  • 2 czerwone cebule
  • olej





Wykonanie:

Cielęcinę kroimy na mniejsze kawałki. Doprawiamy musztardą, pieprzem białym i dodatkowo niewielką ilością soli oraz miodem (jeżeli mamy miód skrystalizowany wystarczy na kilka sekund użyć mikrofalówki). Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Po tym czasie do garnka wlewamy niewielką ilość oleju i lekko obsmażamy mięso (miód zacznie ciemnieć ale nie może się przypalać). Po chwili podlewamy niewielką ilością wody, dodajemy cebule, marchew i pieprz. Dusimy pod przykryciem do miękkości cielęciny. Cielęcina powinna być bardzo miękka. SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz