czwartek, 3 września 2015

Gin czyli jałowcówka ( prostota z aromatem )

Wielokrotnie zabierałam się do zrobienia domowego ginu i w końcu zrobiłam. Wersja którą przedstawiam jest bardzo prosta. W książce którą posiadam istnieje bardziej skomplikowany przepis, ale to może następnym razem. Różnica z ginem kupowanym w sklepie jest w jego kolorze. Domowy ma piękny złoty kolor. A smak, musicie sami spróbować.


Składniki:
  • ½ l wódki ( lub oczywiście wielokrotność )
  • 20 ziaren jałowca ( dostępny w sklepach )
  • ½ łyżeczki cukru



Wykonanie:

Ziarna jałowca lekko rozgniatamy. Dodajemy do alkoholu razem z cukrem. Wstrząsamy. Pozostawiamy na dwa tygodnie. Od czasu do czasu zaglądamy ( nie tylko z ciekawości ), wzruszamy. Po tym czasie całość przelewamy przez filtr do kawy ( papierowy ) aby pozbyć się kawałków owoców jałowca. I degustujemy z tonicem, vermouthem, cytryną i lodem. SMACZNEGO lecz z umiarem.

6 komentarzy:

  1. Zrobie z wlasnych jalowcow bo mam ich duzo i moge odstapic sadzonki.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzien dobry
      na te sadzonki chetnie chcialabym sie zapisac

      Usuń
  2. Muszę spróbować !
    Zapraszam do siebie na blogga ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja tez bym się zapisał o sadzonki Plis

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobiłem...znakomite

    OdpowiedzUsuń
  5. Z czego jest gin – Gin powstaje z destylatu zbożowego z dodatkiem aromatycznych ziół, głównie jagód jałowca. Poznaj szczegóły procesu produkcji oraz sekrety, które sprawiają, że gin ma tak wyjątkowy smak i aromat.

    OdpowiedzUsuń