środa, 26 listopada 2014

Surówka z selera z rodzynkami

Cóż powiedzieć można o surówce selera, na pewno jest zdrowa, smaczna i tania. I oczywiście jest nieskomplikowana. Sam  seler posiada wiele zalet, dużo mikroelementów, niski indeks glikemiczny, a na jego strawienie organizm potrzebuje więcej kalorii niż on sam posiada.  Surówkę polecam jako dodatek do obiadu.


Składniki:
  • Dowolna ilość korzenia selera
  • cytryna
  • Rodzynki
  • Śmietana kwaśna 12-18%
  • Cukier



Wykonanie:


Rodzynki moczymy w niewielkiej ilości gorącej wody, aby zmiękły. Selera obieramy i ścieramy na drobnej tarce. Skrapiamy do sokiem z cytryny, gdyż ciemnieje. Dodajemy śmietanę i doprawiamy cukrem. Na koniec dodajemy namoczone rodzynki. Całość mieszamy. I podajemy jako dodatek do obiadu. SMACZNEGO.

3 komentarze:

  1. CUKIER ... dla cukrzyków ???

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, nie wiem skąd pomysł, że dla cukrzyków. Każdy produkt posiada własny indeks glikemiczny, nie ma to jednak nic wspólnego z cukrzycą. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń