niedziela, 17 sierpnia 2014

Pieczony kurczak

Przez lata praktyki pieczenie kurczaków doprowadziłam do perfekcji. Teraz wydaje mi się to bardzo proste, zresztą tak jest. Często piekę od razu po  2 sztuki, gdyż smakoszy tego kurczaka w domu nie brakuje. Wypróbujcie sami, polecam.


Składniki:
  • 2 kurczaki ( po ok.1.5 kg )
  • Delikat czerwony
  • Sól
  • Słodka papryka




Wykonanie:


Kurczaki przyprawiamy solą ( 1 łyżeczka na 1 ), papryką i czerwonym delikatem. Pozostawiamy do zamarynowania na ok 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temp. 190oC ( pieczenie z góry i z dołu ) przez ponad 2 godziny. Najpierw pieczemy z góry stronę piersi, po zarumienieniu odwracamy i znowu przypiekamy. Ponownie odwracamy nacinamy skórę przy łączeniu udek z korpusem ( sos będzie swobodnie odpływał ) i przykrywamy folią aluminiową i od tego momentu pieczemy tylko pod folią. ( kurczaki nie będą suche). Warto pod koniec pieczenia  dołożyć ziemniaczki i upiec je w sosie z kurczaka ok.30 minut, zależy od ziemniaków, warto w trakcie sprawdzać ) . SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz