wtorek, 8 lipca 2014

Kotlety ziemniaczane z wędzonym śledziem

Kolejne na moim blogu typu:  kotlety ziemniaczane. Przepis ten pochodzi z Pomorza i Kaszub ( znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskiej ). Ciekawe połączenie ziemniaków i wędzonych śledzi. A smak bardzo interesujący. Zresztą sami spróbujcie.


Składniki:
  • 30 dag wędzonych śledzi
  • Ok. 800 gram ugotowanych ziemniaków
  • 2 jajka
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta
  • Olej






Wykonanie:


Ziemniaki gotujemy w mundurkach ( ze skórą ). Przestudzone ziemniaki obieramy i przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich zeszkloną na oleju drobno pokrojoną cebulę, dodajemy jajka oraz śledzie obierane ze skóry, pozbawione ości i drobno pokrojone. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy wałek, który kroimy na kawałki. Z kawałków formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. Super przepis. Uwaga na sól, ryby wędzone są slone. Nawet dzieci się zajadały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się cieszę, że Ci smakowało. Oczywiście ilość soli należy dostosować do ryby i własnych upodobań. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń