Kolejne na moim blogu typu: kotlety ziemniaczane. Przepis ten pochodzi z
Pomorza i Kaszub (
znalazłam go w książce Kuchnia Polska – H. Szymanderskiej ). Ciekawe połączenie
ziemniaków i wędzonych śledzi. A smak bardzo interesujący. Zresztą sami
spróbujcie.
Składniki:
- 30 dag wędzonych śledzi
- Ok. 800 gram ugotowanych ziemniaków
- 2 jajka
- Sól, pieprz
- Bułka tarta
- Olej
Wykonanie:
Ziemniaki
gotujemy w mundurkach ( ze skórą ). Przestudzone ziemniaki obieramy i
przepuszczamy przez praskę, dodajemy do nich zeszkloną na oleju drobno pokrojoną
cebulę, dodajemy jajka oraz śledzie obierane ze skóry, pozbawione ości i drobno
pokrojone. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy wałek,
który kroimy na kawałki. Z kawałków formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej
i smażymy na złoty kolor na rozgrzanym oleju. SMACZNEGO
Super przepis. Uwaga na sól, ryby wędzone są slone. Nawet dzieci się zajadały!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że Ci smakowało. Oczywiście ilość soli należy dostosować do ryby i własnych upodobań. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń