piątek, 8 sierpnia 2014

Sałatka z ogórków, cukinii, papryki i marchewki

Pyszna, kolorowa sałatka do słoików. Doskonały dodatek do wielu dań obiadowych w sezonie, w którym świeże warzywa wiele tracą na swojej wartości. Wymaga trochę pracy ale warto.


Składniki:
  • 4 kg ogórków
  • 1 kg cukinii
  • 1 kg papryki ( różne )
  • ½ kg cebuli
  • ½ kg marchwi
  • 1 pęczek zielonej pietruszki
  • 1 główka czosnku
  • 1 łyżka soli



Zalewa:
  •  5 szklanek wody
  • 1 i 2/3 szkl. octu
  • 1 i 2/3 szkl. cukru
  • 3 i ½ łyżki soli
  • 8 goździków
  • Kilka ziaren ziela angielskiego
  • Liść laurowy
  • Olej


Wykonanie:

Gotujemy zalewę z podanych składników. Ogórki kroimy w plasterki ( można użyć przystawki do maszynki do mięsa), tak samo postępujemy z cukinią ( jeżeli jest to młoda cukinia, nie obieramy jej gdy jest starsza obieramy i usuwamy nasiona ). Cebulę kroimy w pół plasterki, paprykę w słupki ( 3 na ½ cm ), marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, pietruszkę siekamy, czosnek w plasterki. Całość zasypujemy łyżką soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Całość puści sok. Po tym czasie do sałatki wlewamy wcześniej przygotowaną zalewą, mieszamy i pozostawiamy na 30 minut. Wkładamy do słoików i do każdego słoika wlewamy łyżeczkę oleju. pasteryzujemy ok. 20 minut. SMACZNEGO.


47 komentarzy:

  1. Sałatka zrobiona w kilku słoikach, jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj, bardzo się cieszę, że smakuje. Polecam również inne przepisy. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziś zrobiłam , jest extra , dziękuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj, cieszę się bardzo, że smakuje. Tym bardziej zadowolona jestem gdy jest to mój autorski przepis. Widać, że pod tym względem gusta mamy podobne. Polecam się na przyszłość. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam.Mam pytanie ,czy słoiki z sałatką muszą być zalane do końca wodą ?

    OdpowiedzUsuń
  6. Witaj, na ogół tak jest, że przetwory zalewamy tak aby były w całości przykryte. Sądzę, że jeżeli zabraknie niewielkiej ilości to się nic nie stanie. Zalewa to smak i konserwant. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  7. Eitam serdecznie, a zalewę gotujemy?

    OdpowiedzUsuń
  8. Witaj, oczywiście, że zalewę gotujemy. W pierwszym zdaniu dotyczącym wykonania jest na ten temat zapis. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepraszam, nie doczytałam. Ale zrobiłam wczoraj z połowy składników i wyszło pysznie! Naprawdę polecam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Witaj, bardzo mi miło, że smakuje. Polecam się na przyszłość. Takie komentarze cieszą najbardziej. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Po jakim czasie można ją jeść?

    OdpowiedzUsuń
  12. Witaj, możesz ją jeść jak tylko wystygnie. Warto jednak zaczekać parę dni aby smaki się "przegryzły", wówczas będzie smaczniejsza i bardziej intensywna w smaku. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Odlewamy wodę po godzinie czy do tego co puści dolewamy zalewę ?

    OdpowiedzUsuń
  14. Witaj, przepraszam dopiero zobaczyłam Twój wpis. Ugotowaną zalewę dolewamy do tej powstałej w sałatce. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  15. witam ile słoików pani wyszło w tym przepisie i ile litrowych?

    OdpowiedzUsuń
  16. Witaj, nie jestem w stanie powiedzieć ile wyszło słoików. Zwyczajnie nie pamiętam. Sałatki nie robię w tak dużych słoikach. Robię je w różnych, w takich aby starczyło na jeden posiłek. Mały słoik, gdy na dwoje a większy gdy jest nas więcej. Warto tak robić, dzięki temu nie będzie się marnować. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  17. a ile oleju do zalewy i czy można dodać curry i chili. z góry dziękuję i pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  18. Witaj, zgodnie z przepisem olej dodajemy do każdego słoika po 1 łyżeczce. A jeżeli chodzi o curry lub chili, to oczywiście możesz dodać jeżeli lubisz. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Witam, czy jeśli nie mam goździków w domu to czymś zastąpić czy pominąć? pozdr

    OdpowiedzUsuń
  20. Witaj, ja bym improwizowała. Zwyczajnie nie dodałabym ich gdybym nie miała. Mówi się trudno. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Witam, czy zalewa ma być gorąca kiedy będę ją wlewać do wcześniej pokrojonych warzyw, które puściły sok? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Witaj, najpierw ugotuj zalewę a potem zajmij się sałatką. Jak zrobisz sałatkę, dolej wcześniej przygotowaną zalewę. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  23. Mam pytanie czy sałatka wychodzi mocno octowa czy delikatniejsza? Mój mąż nie lubi octu chciałabym żeby była delikatniejsza robiłam z różnych przepisów i zawsze zonk bo za octowa mogę wiedzieć ewentualnie jak zmienić proporcję ;)pozdrawiam Ilona byle nie była całkiem słodka;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Witaj, osobiście dla mnie nie ma za dużo octu ale wszystko jest kwestią gustu. Jest dosyć delikatna. I tak musisz sama sprawdzić. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  25. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  26. Zrobiłem ją wczoraj ale jeszcze nie próbowałem.Dodałem około pół szklanki sosu sojowego.Ciekawe jak wyjdzie.Próbowałem samej zalewy i była dobra.Tylko trzymałem ją trochę dłużej po zlaniu niż 30 min.bo zasnąłem :)
    Za przepis dziękuje.

    OdpowiedzUsuń
  27. Witaj, bardzo interesujące, że dodałeś sos sojowy. Sama jestem ciekawa jak wyjdzie. Podziel się później wrażeniami. A to, że dłużej trzymałeś tym się nie przejmuj, najlepszym się zdarza. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  28. Witaj, dopiero zobaczyłam Twój komentarz. Ocet 10%. Chyba nigdy nie używałam 6%. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  29. Super przepis :D właśnie robimy z mama z podwójnej porcji :) i juz nie możemy się doczekać jak ja będziemy próbować za kilka dni :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Witaj, dla mnie bomba, bardzo smaczna. Koniecznie napisz czy smakowała. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  31. Sałatka przepyszna i prosta do zrobienia.

    OdpowiedzUsuń
  32. Witaj, cieszę się , że smakuje. Koniecznie wypróbuj ogórki w pomidorowym sosie, Obiecuję, że się nie zawiedziesz. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam ja robię cukinie po meksykański. Ona jest właśnie w zalewie pomidorowej i do tego się daje papryczkę chili i słodką oczywiście w proszku. Jest pyszna mój mąż uwielbia. A pani sałatkę dzisiaj właśnie będę robiła.

      Usuń
  33. Witam :) zrobiłam sałatke ale dzisiaj rano zorientowałam się że nie dałam oleju, co teraz zrobić, otworzyć słoiki i dolać olej i jeszcze raz pasteryzować , czy można zostawić bez oleju i nic im nie będzie, dodam że wyszło mi 25 słoiczków i szkada żeby się zmarnowały :( dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  34. Witaj, kiedyś też tak zrobiłam. Nie przejmuj się zbytnio. Nie otwieraj słoików, bo trzeba by było ponownie pasteryzować. Troszkę to zmieni, ale będzie dobrze. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  35. Mam zamiar zrobić dzisiaj tą sałatkę . Muszę sporo zrobić słoików aby było na zimę.

    OdpowiedzUsuń
  36. Jeśli chodzi o ogórki to ich nie odbieramy mam rozumiec.

    OdpowiedzUsuń
  37. Witaj, dopiero zauważyłam Twój komentarz. Dokładnie tak jak piszesz, ogórków nie obieramy. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  38. Zrobiłam 2 tygodnie temu sałatkę Twojego przepisu. Otworzyłam dzisiaj jedną i się zakochałam . Jest rewelacyjna. Jutro dorabiam następne słoiki , Produkty juz mam . Jutro do dzieła. Dziękuję bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  39. Witaj, bardzo się cieszę, że smakuje. Takie komentarze cieszą najbardziej. Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  40. Czy goździki wlewamy z zalewą razem do warzyw?.

    OdpowiedzUsuń
  41. Witam Cię. Ja robię tą sałatkę już któryś raz... Zawsze wychodzi super wszystkim smakuje innej nie chcą. Dzięki za przepis jest smaczna👍👍👍😉

    OdpowiedzUsuń
  42. Witaj, bardzo się cieszę, że smakuje. Też ją lubię :) Dziękuję za komentarz i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  43. Przepyszna sałatka, szybko się robi😃rewelacja. Dziękuję za przepis i pozdrawiam 😉

    OdpowiedzUsuń
  44. Czy mogę dodać zblanszowana pieczarkę odsączoną z wywywaru?

    OdpowiedzUsuń
  45. Moja sałatka po posoleniu zrobiła się gorzka

    OdpowiedzUsuń