Recent Posts

czwartek, 30 czerwca 2016

Naleśniki pełnoziarniste z gorącym sosem porzeczkowo – malinowym

W miarę możliwości staram się wykorzystywać sezonowe owoce a w szczególnie gdy rosną w moim ogrodzie. W tym roku staram się też zdążyć przed szpakami, a jest ich sporo. Zjadły już czereśnie, ledwie zaczerwienione wiśnie i zabierają się za porzeczki. I tak dzisiaj przedstawiam naleśniki z gorącym sosem owocowym.


Składniki:

  • Naleśniki: ( mleko, jajka, mąka pełnoziarnista, szczypta soli )



Nadzienie:
  • Twaróg
  • Śmietana gęsta ukwaszona
  • Cukier


Sos owocowy:
  • Porzeczki czerwone
  • Maliny
  • Brzoskwinia



Wykonanie:

Owoce oczyszczamy i myjemy. Posypujemy niewielką ilością cukru (około 1 łyżki) i pozostawiamy aby owoce puściły trochę soku. Z jajek, mleka i mąki pełnoziarnistej (ze szczyptą soli) robimy ciasto na naleśniki. Dzięki naleśnikarce do smażenia naleśników nie używam oleju i cały dom też nie przesiąka ich zapachem (świetne urządzenie, polecam). Twaróg rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę i cukier (kto jakie lubi). Naleśniki smarujemy przygotowaną masą twarogową i składamy na pół i ponownie na połowę. Owoce podgrzewamy, dodajemy więcej cukru (smakujemy i dodajemy tyle aby był odpowiednia dla nas słodki). Gotujemy kilka minut. Podczas gotowania mieszamy. Całość przelewamy przez sito i przecieramy aby pozbyć się pestek z porzeczek i malin. Podgrzewamy. Złożone naleśniki ponownie podsmażamy z obu stron (dzięki temu będą ciepłe i chrupiące z wierzchu). Wykładamy na talerz i polewamy gorącym sosem owocowym. SMACZNEGO.

wtorek, 28 czerwca 2016

Zrazy z mięsa mielonego faszerowane warzywami w sosie z szalotkami

Wołowe mięso mielone wbrew pozorom idealnie nadaje się na zrazy. Wystarczy je odpowiednio przygotować. Zrazy nafaszerowałam warzywami i boczkiem. Wyszło nie tylko smacznie ale i ciekawie.


Składniki:
  • 800 gram wołowego mięsa mielonego
  • 2 małe marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera
  • 100 gram chudego boczku parzonego
  • szczypior
  • 4 szalotki
  • Bulion około ½ l
  • Mąka
  • Olej do smażenia
  • Sól
  • Pieprz









Wykonanie:

Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce warzywnej, szczypiorek kroimy na małe kawałki. Boczek bardzo drobno siekamy lub przez kilka sekund miksujemy aby uzyskać podobny efekt. Całość lekko przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso mielone równie przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Następnie mięso dzielimy na 8 równych kotletów. Kotlety wyrabiamy (jak na mielone kotlety). W rękach kotleta spłaszczamy i układamy na foli. Przykrywamy również folią. Wałkiem do ciasta rozwałkowujemy kotleta, aby uzyskać płaski kawałek mięsa. Na jednym boku wykładamy farsz warzywny i zwijamy w rulonik. Końcówki foli zwijamy jak cukierki. Po przygotowaniu wszystkich zrazów, rozwijamy z foli i obtaczamy w mące. Obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Po obsmażeniu wyjmujemy roladki i na tej samej patelni przesmażamy obrane i przekrojone szalotki. Ponownie umieszczamy zrazy i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ok. 40 minut (zależnie od wołowiny). SMACZNEGO.

niedziela, 26 czerwca 2016

Sałatka warzywna z czarną fasolą i chrupiącym boczkiem

Kolejna już sałatka której pomysł narodził się w chwili. U mnie właśnie tak często bywa. Coś za mną „chodziło”. I tak pomysł i ochota przerodziły się w przedstawianą sałatkę. Może i Was zainspiruje. Chrupiący boczek idealnie spaja całość. Polecam.


Składniki:
  • 150 gram chudego boczku parzonego
  • Czarna fasola z puszki
  • Mieszanka : groszek z marchewką i kukurydzą (kartonik)
  • 1 cebula szalotka
  • 2 kiszone ogórki
  • Pieczarki marynowane (mały słoik)
  • Kilka suszonych pomidorów w oleju
  • Majonez light około 2 łyżek
  • Sól
  • Pieprz
  • Natka pietruszki







Wykonanie:

Boczek kroimy w cienkie plasterki a następnie w słupki. Smażymy na suchej patelni aż nabiorą chrupkości. Po usmażeniu przekładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Mieszankę warzywną odsączmy i wykładamy do miski. Fasolę dodatkowo przepłukujemy wodą i pozostawiamy do odcieknięcia. Szalotkę drobno siekamy, ogórki i pomidory kroimy w słupki. Natomiast pieczarki kroimy w plasterki. Na koniec dodajemy część wystudzonego boczku, majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Sałatkę posypujemy pozostałym boczkiem i posiekaną pietruszką. SMACZNEGO.

czwartek, 23 czerwca 2016

Łosoś pieczony z pastą z suszonych pomidorów z dodatkiem czosnku

Przez pewnie czas nie przygotowywałam łososia. Po prostu w pewnym momencie bywał tak często, że zwyczajnie nie miałam na niego ochoty. W końcu przeszło. Dzisiaj prezentuję łososia pieczonego. Przepis łatwy a rybka smaczna. Często sukces tkwi w prostocie. Polecam.


Składniki:
  • Kawałki łososia (ok. 200 gram na „głowę”)
  • Sól
  • Pasta z suszonych pomidorów z czosnkiem
  • Natka pietruszki





Wykonanie:

Łososia oczyszczamy. Warto wyjąć pęsetą ości, łatwo wychodzą. Rybę solimy z obu stron. Kładziemy w naczyniu do zapiekania skórą do dołu. Na łososia nakładamy pastę z suszonych pomidorów i pozostawiamy do zamarynowania. Pozostawiamy minimum na 30 minut. Następnie zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 20 minut. Po upieczeniu posypujemy posiekaną pietruszką. SMACZNEGO.

wtorek, 21 czerwca 2016

Risotto z brokułami i fasolką szparagową

Risotto dla mnie to taka potrawa w której można wykorzystać wiele składników, każdy składnik pasuje. W moim domu wszystkim bez wyjątku smakuje to danie (robione na różne sposoby). Nawet osoby które jedzą je po raz pierwszy stają się jego zagorzałymi zwolennikami. Koniecznie spróbujcie a zapewniam, że i Wam zasmakuje.



Składniki:
  • Ugotowany ryż (2 woreczki)
  • Pieczony lub gotowany kurczak (dowolna ilość)
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 cebula
  • Marynowane pieczarki (1/2 małego słoika)
  • ½ brokułu (może być mrożony)
  • ½ opakowania mrożonej fasolki szparagowej
  • Pomidory krojone z puszki
  • Ser żółty typu gouda
  • Ketchup
  • Sól
  • Pieprz





Wykonanie:

Ryż wykładamy do naczynia do zapiekania. Kurczaka kroimy na kawałki i dodajemy do ryżu. Cebulę siekamy w kostkę, ogórki w plasterki i podobnie pieczarki. Do całości dokładamy pomidory z puszki. Brokuł i fasolkę szparagową gotujemy al dente (oddzielnie) w osolonej wodzie. Odcedzone również umieszczamy w potrawie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz dodatkowo ketchupem. Delikatnie mieszamy. Wyrównujemy wierzch potrawy. Posypujemy startym serem i zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 o C przez około 30 minut. Przed podaniem dodatkowo można polać ketchupem. SMACZNEGO.

sobota, 18 czerwca 2016

Zapiekane roladki z kurczaka i bakłażana z suszonymi pomidorami

Niedawno kupiłam bakłażana o kształcie piłki. Wykorzystałam go do zrobienia roladek. W sumie nie ma to większego znaczenia jaki jest jego kształt, smakuje tak samo. Roladki które dzisiaj przedstawiam można upiec, bądź usmażyć. Wybrałam wersję pieczoną – bardziej na lenia. Wy wybierzcie tak jak Wam bardziej odpowiada.


Składniki:
  • 1 bakłażan
  • Filet z kurczaka (dowolna ilość)
  • Sól
  • Pieprz
  • Czosnek granulowany
  • Pomidory suszone w oleju
  • Mąka
  • Jajko
  • Bułka tarta







Wykonanie:

Bakłażana kroimy w plastry około ½ cm. Solimy. Pozostawiamy na chwilę. Filety z kurczaka również kroimy w plastry (jak na kotlety) i lekko je rozbijamy przez folię. Przyprawiamy solą i pieprzem. Plastry bakłażana grillujemy lub przesmażamy na patelni z niewielką ilością oleju z pomidorów (pozostaje aromat). Na chwilę pozostawiamy do przestygnięcia a następnie układamy na kotletach z kurczaka i posypujemy granulowanym czosnkiem. Suszone pomidory kroimy na małe kawałki i nakładamy na bakłażana. Zwijamy w roladki. Panierujemy w mące w jajku i bułce tartej. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem (od pomidorów). Układamy roladki. Roladki również smarujemy olejem z pomidorów. Zapiekamy w piekarniku w temp. 180 o C przez około 30 minut, aż zaczną się rumienić. Inna opcja jest tak, że smażymy je z każdej strony na patelni. SMACZNEGO.

środa, 15 czerwca 2016

Makaron z truskawkami i twarogiem

Ulubione danie dzieci a i dorośli nie ukrywają, że je bardzo lubią (z życia wzięte). Teraz jest najlepszy moment na jego wykonanie. Sezon na truskawki w pełni. Owoce są pyszne, słodkie i pełne słońca. Polecam.


Składniki:
  • Dowolna ilość truskawek
  • Makaron
  • Cukier
  • Twaróg
  • Śmietana gęsta





Wykonanie:

Z truskawek usuwamy szypułki. Rozgniatamy je tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem (najlepsze są wtedy jak w rozgniecionych truskawkach zostają całe kawałki, dlatego lepiej ich nie miksować). Dodajemy cukier (ilość uzależniona od naszych preferencji). Mieszamy. Twaróg rozkruszamy (dowolna ilość). Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na odcedzony makaron wykładamy porcję truskawek, śmietanę i na koniec dodajemy twaróg. Pycha. SMACZNEGO.

sobota, 11 czerwca 2016

Udziec z indyka z marchewką i groszkiem z nutą chrzanowego almette

Dzisiaj słuszny kawałek mięsa – udziec z indyka. Nie tak dawno wykorzystałam serek almette do przygotowania potrawy. Sprawdza się bardzo dobrze. Koniecznie wypróbujcie to połączenie. Indyk, słodycz marchewki i lekka nuta almette. Pycha. Szkoda, że nie zostało.


Składniki:
  • 1 udziec z indyka
  • 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem
  • Sól
  • Mielona słodka papryka
  • Mielona ostra papryka
  • Pieprz czarny
  • Niewielka ilość oleju
  • Serek almette chrzanowy
  • woda





Wykonanie:

Udziec przyprawiamy solą i paprykami. Pozostawiamy do zamarynowania, przynajmniej na 30 minut. Niewielką ilość oleju rozgrzewamy na patelni. Mięso smażymy z obu stron, tak aby się przyrumieniło. Dodajemy marchewkę z groszkiem. Podlewamy wodą (ok. 1 szklanki). Dodatkowo przyprawiamy pieprzem, ewentualnie solą. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa, przewracamy od czasu do czasu (udziec z indyka robi się stosunkowo szybko). Jeżeli w trakcie odparuje nam woda zawsze możemy ją uzupełnić. Gdy mięso będzie gotowe odlewamy niewielką ilość płynu. Dodajemy do niego serek almette. Mieszamy. Całość wlewamy do mięsa. I gotujemy jeszcze przez kilka minut. Gotowe. SMACZNEGO.

wtorek, 7 czerwca 2016

Potrawka z tofu – danie chińskie

Od dłuższego czasu zamierzałam przygotować to danie lecz tofu było z jakiegoś powodu niedostępne. Przeszukałam chyba wszystkie sklepy, nawet wmanewrowałam w poszukiwania córkę. A tu nic. Kiedy już się poddałam, tofu pojawiło się jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki. I dzięki temu przedstawiam to danie. Polecam.


Składniki:
  • Ok. 400 gram tofu (2 opakowania)
  • 350 gram mięsa mielonego drobiowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka wina białego wytrawnego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • ½ łyżki mąki kukurydzianej +1 łyżka wody
  • Pieprz
  • Chili w proszku
  • sól
  • ½ szklanki wody







Wykonanie:

Czosnek przepuszczamy przez praskę i szklimy na 1 łyżce oleju. Dodajemy mięso mielone, lekko je solimy. Chwilę smażymy aż białko się zetnie a następnie dodajemy wino.  Gdy wino odparuje wlewamy olej sezamowy i sos sojowy razem z ½ szklanki wody. Zagotowujemy, zmniejszamy „ogień” i przyprawiamy cukrem, pieprzem i chili. Tofu kroimy w kostkę i dodajemy do mięsa wraz z pokrojoną dymką. Dusimy przez 3 minuty. Delikatnie mieszamy tak aby nie pokruszyć tofu. Mąkę mieszamy z wodą, wlewamy, dusimy aż sos zgęstnieje. Podajemy z ryżem.

czwartek, 2 czerwca 2016

Szaszłyk drobiowo – wieprzowy aromatyzowany czosnkiem

Danie szczególnie polecam na grilla (w końcu to prawie nasze zajęcie narodowe). Dzięki dodaniu do potrawy boczku, filet z kurczaka nie jest suchy, a całość dopełnia się idealnie. Polecam, wypróbowane.


Składniki:
  • Filety z kurczaka
  • Świeży boczek
  • Sól
  • Czosnek
  • Słodka mielona papryka






Wykonanie:

Z boczku usuwamy skórę a następnie kroimy go na cienkie paski. Przyprawiamy solą, papryką i przepuszczony przez praskę czosnkiem. Pozostawiamy do zamarynowania (możemy zostawić nawet na kilka godzin w lodówce, im dłużej tym aromat czosnku bardziej intensywny). Filety z kurczaka kroimy w długie, cienkie paski. Przyprawiamy podobnie jak boczek i również pozostawiamy do zamarynowania. Na pasek boczku układamy pasek fileta z kurczaka. Całość nadziewamy na patyk do szaszłyków (tak jakbyśmy fastrygowali). Nakładamy po dwa plastry boczku i dwa paski kurczaka. I grillujemy. SMACZNEGO.