Recent Posts

czwartek, 30 kwietnia 2015

Szparagi zielone z masłem i nutą czosnku

W tym roku szybko pojawiły się szparagi w sklepach. Sezon na ten przysmak na ogół rozpoczyna się z początkiem maja a w tym roku wyszło jakoś inaczej. Dzisiaj polecam szparagi zielone ( mają te zaletę, że nie trzeba ich obierać ) z masłem i nutą czosnku.



Składniki:

  • Pęczek zielonych szparagów
  • Mało klarowane
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru


Wykonanie:

Jak już pisałam nie obieramy zielonych szparagów. Odłamujemy z nich tylko same dolne końcówki ( po zgięciu same doskonale wiedzą gdzie się odłamać ok 2 cm ). Końcówki pozostawiamy, później wykorzystamy je do innej potrawy, do sosu. Szparagi myjemy i gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem masła i cukru do miękkości ( w tym momencie możemy użyć masła zwykłego ), główki powyżej poziomu wody. Na patelni z klarowanym masłem szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy ugotowane szparagi. Chwilkę trzymamy na patelni ( pamiętajmy aby czosnek się nie przyrumienił, bo będzie gorzki ) na leciutkim ogniu. Wykładamy i podjemy na ciepło. SMACZNEGO.

wtorek, 28 kwietnia 2015

Tort naleśnikowy z tuńczykiem

Na temat tego dania zdecydowanie mogę powiedzieć, że jest bardzo smaczne. Gdy je robiłam, nie wiedziałam dokładnie jak wyjdzie. Teraz zdecydowanie z czystym sumieniem mogę polecić Wam tort naleśnikowy z tuńczykiem, jest pyszny.



Składniki:

Naleśniki
  • 300 ml mleka
  • 2 jajka
  • ok.2 szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli
  • Olej do smażenia


Farsz tuńczykowy
  • Tuńczyk w kawałkach w sosie własnym ( duża puszka 400 gram )
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 4 ogórki konserwowe ( średnie)
  • Sól
  • Pieprz kolorowy
  • 1 łyżka oliwy


Farsz pomidorowy
  • Pomidory z puszki bez skóry krojone
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule dymki
  • Sól
  • Pieprz kolorowy
  • Łyżka oleju


Ponadto:
  • 200 gram sera żółtego typu gouda
  • 1 świeży pomidor




Wykonanie:

Z podanych składników na ciasto, smażymy naleśniki . Ugotowane jajka ścieramy na tarce warzywnej razem ogórkami konserwowymi. Dodajemy lekko rozdrobnionego, odsączonego tuńczyka w kawałkach w sosie własnym. Całość mieszamy. Przyprawiamy łyżką oliwy, solą i pieprzem do smaku. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili dodajemy pomidory z puszki, doprawiamy solą i pieprzem. Lekko odparowujemy nadmiar płynu. Przekładamy do miski. Cebulę dymkę siekamy i łączymy z pomidorami. Ser żółty ścieramy na tarce warzywnej do oddzielnej miseczki. Na natłuszczoną okrągłą formę kładziemy naleśnik, rozprowadzamy część masy z tuńczykiem. Posypujemy lekko serem. Układamy kolejny naleśnik, smarujemy masą pomidorową, posypujemy serem. I tak na zmianę, masa z tuńczykiem, masa z pomidorami. Czynności powtarzamy do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę z tuńczyka posypujemy również serem i dodatkowo kładziemy plasterki pomidora. Całość zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 o C około 25 minut. SMACZNEGO.

sobota, 25 kwietnia 2015

Zapiekana cukinia z fetą pod pierzynką

Kolejne danie do którego zainspirował mnie Pascal. Trochę go zmodyfikowałam. To dodałam, tam odjęłam. Każdy powinien dopasowywać danie do własnych upodobań. Myślę, że wyszło pysznie. Już czekam kiedy cukinie pojawią się na mojej grządce ( a do tego jeszcze daleko ).



Składniki:
  • 1 młoda cukinia
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 50 ml śmietany 18% słodkiej
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 50 gram sera fety
  • Sól
  • Pieprz
  • Gałka muszkatołowa – szczypta
  • Tarty ser ( ja wykorzystałam mozzarellę, można inny )
  • olej






Wykonanie:

Cukinię kroimy na plastry ½ cm. Podsmażamy na patelni z obu stron. Nadmiar oleju po smażeniu odsączamy na ręczniku kuchennym. Jajko, śmietanę, czosnek przeciśnięty przez praskę, ser feta, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Cukinię układamy w naczyniu do zapiekania, dodajemy pokrojone pomidorki. Zalewamy masą, posypujemy tarty serem i zapiekamy w piekarniku około 20 minut w temperaturze 180 o C. Pycha. SMACZNEGO.

czwartek, 23 kwietnia 2015

Ziemniaczki zasmażane z suszonymi pomidorami i selerem naciowym

Kolejna propozycja na odmienione ziemniaczki. Zdarza się, że na obiad robimy coś smażonego, typu kotlet i sosu brak. W takiej sytuacji proponuję odmienić ziemniaczki a będą one nie tylko efektowne ale i smaczne.


Składniki:
  • Dowolna ilość ugotowanych ziemniaków
  • Kilka suszonych pomidorów z oleju
  • Kilka gałązek selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa spod pomidorów




Wykonanie:

Na patelnię wylewamy niewielką ilość oliwy, przesmażamy pokrojone pomidory, seler naciowy i szklimy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy utłuczone ziemniaki. Chwilę razem smażymy. Podajemy na ciepło jako dodatek do obiadu. SMACZNEGO. 

wtorek, 21 kwietnia 2015

Kapusta kiszona z kaszą – smaki dzieciństwa

Jako dziecko uwielbiałam to danie ( może to dziwne, wtedy nie lubiłam wielu potraw, tę natomiast bardzo lubiłam  ). Najadałam się wówczas do oporu, aż brzuch mnie bolał. Lata minęły smaki się zmieniły ale miłość do dania została. I tak dzisiaj prezentuję smaczną a jakże prostą potrawę.




Składniki:
  • Kapusta kiszona ( dałam dwa słoiki po 700 gram )
  • 600 gram – 1 kg żeberek ( ilość dowolna )lub innego mięsa ( np. małe golonki )
  • 300 gram kaszy jęczmiennej wiejskiej grubej
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie
  • Pieprz
  • Woda
  • Ewentualnie sól

Wykonanie:

Kapustę umieszczamy w garnku dodajemy mięso, liść laurowy, ziele angielskie i pieprz. Podlewamy wodą i gotujemy pod przykryciem tak długo aż mięso będzie prawie gotowe. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie wsypujemy kaszę, wlewamy tyle wody aby kasza była zakryta. Gotujemy do miękkości kaszy. Od momentu wsypania kaszy już nie mieszamy, bo się przypali do garnka. Ewentualnie dolewamy w trakcie gotowania wody jeżeli jest taka potrzeba. Na ogół nie ma konieczności solenia potrawy, ale jest to kwestia gustu. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami. Pycha. SMACZNEGO.

niedziela, 19 kwietnia 2015

CAMPARI & WÓDKA – czar goryczki

Ten raczej wytrawny drink doskonale sprawdza się w roli aperitifu. Goryczka z Campari łączy się tu z chininowym smakiem tonicu – i smakuje wybornie, przynajmniej dla mnie. Doskonale pobudza apetyt, więc serwowana na początku imprezy spowoduje, że zniknie ze stołu wszystko, co podamy. No i oczywiście poprawia nastrój gości i domowników. Spróbujcie!



Składniki:
  • Campari 30 ml
  • Wódka 50 ml
  • Tonic (najlepiej zimny) – według uznania
  • Plasterek cytrusa i listek mięty do przybrania.
  • Dużo lodu.


Wykonanie:

Składniki mieszamy w wysokiej szklance, dodajemy lód, dekorujemy jak potrafimy i serwujemy zimne. Dobrego apetytu!


Autor: Mirosław Górski

sobota, 18 kwietnia 2015

Tarta z jarmużem

Niedawno w sklepach sieciowych pojawił się jarmuż, warzywo zapomniane. W telewizji zaczęto je również promować. Tak mnie to wszystko zaciekawiło, że postanowiłam coś z niego zrobić. I tak powstała wytrawna tarta z jarmużem. Chyba trochę zaskoczyłam domowników, nie mogli zgadnąć co jedzą. Wszyscy jednak zgodnie orzekli, że jest to dobre. Mogę z czystym sumieniem Wam polecić.


Składniki:
  • Opakowanie jarmużu ( 200 gram )
  • Pomidory z puszki krojone
  • 250 gram twarogu
  • 150 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • Sól
  • Pieprz
  • Tary ser


Ciasto
250 gram mąki
125 gram masła
3 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka soli
Olej do smarowania formy





Wykonanie:
Z mąki wody, masła i soli zagniatamy ciasto. Schładzamy. Po 30 minutach rozwałkowujemy i nakładamy na formę natłuszczoną olejem. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w ogrzanym piekarniku przez 15 minut w temperaturze 190 o C. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na łyżce masła razem z czosnkiem przeciśniętym przez praskę. Następnie dodajemy do cebuli pomidory i smażymy tak długo aż nadmiar płynu zostanie odparowany. Podczas smażenia doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestygnięcia. Jarmuż obgotowujemy ( krótko ) w osolonej wodzie a następnie odcedzamy. Jajka roztrzepujemy z mlekiem i pokruszonym twarogiem, dodajemy przestudzone pomidory i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Na podpieczone ciasto kładziemy jarmuż i  wylewamy masę twarogowo – pomidorową. Całość posypujemy startym serem. Zapiekamy w ogrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 190 o C. Dobrze smakuje na ciepło i zimno. SMACZNEGO.

piątek, 17 kwietnia 2015

Surówka z cukinii z dodatkiem bazylii i czosnku

Wyszło tak jakoś, że mimo piątku nie wstawiam rybki. Na dzisiaj został zamówiony placek po cygańsku ( publikowany na blogu ). Od czasu do czasu ulegam. Rodzina będzie prawie w komplecie. Dla Was dzisiaj przygotowałam surówkę z cukinii, to tak na początek wiosny. Polecam bardzo aromatyczną, chrupiącą surówkę.


Składniki:
  • 1 młoda cukinia
  • 1 pomidor
  • Plaster sera mozzarelli

Sos
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • Sok z cytryny ( ok 2 łyżeczki )
  • Cukier, sól ( do smaku )
  • 1-2 ząbków czosnku
  • Kilka listków świeżej bazylii
  • Pieprz kolorowy


Wykonanie:

Cukinię myjemy, nie obieramy. Ścinamy paski cukinii za pomocą obieraczki do warzyw. Dodajemy pokrojony pomidor i ser. W innym naczyniu z podanych składników przygotowujemy sos z drobno pokrojoną świeżą bazylią i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość mieszamy. Sosem polewamy surówkę. SMACZNEGO.

czwartek, 16 kwietnia 2015

Cordon bleu – klasyka kotleta

Inaczej panierowany kotlet „na bogato” nadziewany szynką i serem, najczęściej cielęcy. Z braku cielęciny ( z rzadka jest ona dostępna, chyba, że ją gdzieś zamówię lub zdobędę ) zrobiłam go z piersi kurczaka. Taka wersja też jest dopuszczalna. Więc do działa - odmieniamy kotleta.



Składniki:
  • Dowolna ilość piersi z kurczaka
  • Plastry sera żółtego
  • Plastry szynki
  • Sól
  • pieprz
  • Mąka
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Olej






Wykonanie:

Piersi z kurczaka kroimy na plastry, rozbijamy przez folię aby nie uszkodzić mięsa. Posypujemy solą i pieprzem. Na każdego kotleta kładziemy plaster sera i szynki. Składamy drugą polową kotleta. Obtaczamy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z surówkami. SMACZNEGO.

wtorek, 14 kwietnia 2015

Schab smażony na kwaśno

Tym daniem można zaskoczyć domowników. Szczególnie osoby które nie lubią ryb, bo wygląda jak ryba w zalewie octowej a nią nie jest. W mojej rodzinie było podobnie. Zresztą sami spróbujcie, nie zawsze to jak wygląda tym jest.


Składniki:
  • 700 gram schabu bez kości
  • Sól
  • Pieprz
  • Mąka do obtoczenia
  • Olej do usmażenia
  • 2 cebule
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie



Zalewa
  • 1 ½ l wody
  • Ok. 200 ml octu
  • 1 łyżeczka vegety
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 – 2  łyżeczki cukru


Wykonanie:

Schab koimy na cienkie Kotlety. Plastry kroimy jeszcze na połowę. Rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem. Obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Cebulę obieramy i kroimy w plasterki. W misce układamy usmażone kotleciki, cebulę, liść laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego, ponownie kotleciki i tak na zmianę do wyczerpanie składników. Gotujemy zalewę ( na patelni której smażyliśmy kotlety ) i gorącą zalewamy kotlety. Przykrywamy naczynie. Pozostawiamy do wystygnięcia, przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO. 

niedziela, 12 kwietnia 2015

Zajazd „Gniewko” – kuchnia kociewska




Tym razem nie jest to jednorazowa przygoda kulinarna. W zajeździe tym bywaliśmy już kilkakrotnie i niemal zawsze wychodziliśmy stąd usatysfakcjonowani i najedzeni. Jest on usytuowany przy ruchliwej dawnej drodze krajowej nr 1, pomiędzy Gniewem a Nowem. Jest też dogodnie skomunikowany z Kwidzynem, położonym wprawdzie po drugiej stronie Wisły, ale niedawno wybudowany,  nowoczesny i przepiękny most łączy nieopodal obydwa jej brzegi. Położony w urokliwym miejscu na brzegu jeziora Rakowieckiego poza ofertą kulinarną i noclegową zapewnia także liczne atrakcje z tą lokalizacją związane.
Wystrój restauracji robi wrażenie nieco chaotycznego. Mieszają się tu akcenty regionalne z zawieszonym na środku sali motorowerem „Komar” (pamiętacie?), starą grającą szafą w kącie i adapterem „Bambino” na półce (starsi pamiętają go na pewno). Wszystko razem tworzy jednak specyficzny klimat, w którym gość czuje się dobrze.
Specjalnością „Gniewka” są oczywiście dania ciekawej kuchni kociewskiej, a pośród nich kociewskie bulwy przyrządzane w oryginalny sposób jako kompozycja pieczonego ziemniaka i sosów – mięsnych, drobiowych, podrobowych lub rybnych. Ja najchętniej zamawiam bulwy z kurczakiem, mój mąż z drobiowymi żołądkami – równie dobrze jednak polecić wam mogę ich wersję ze śledziem w śmietanie. W karcie znajdziecie zawsze bogaty wybór zup. Ja polecam wam kociewski żurek – uwierzcie mi, że jest pyszny. Próbowaliśmy też pierogów i nigdy się na nich nie zawiedliśmy. Propozycją na oryginalny obiad jest „meter kociewski” zestaw mięs i dodatków serwowany przez kucharza w drewnianym „korycie” i ciekawie celebrowany przy podaniu. To danie jednak otrzymacie jednak jedynie po wcześniejszym zamówieniu – odsyłam Was więc na stronę internetową zajazdu. W weekendy natraficie natomiast na ofertę specjalną – ostatnio była to dziczyzna pod postacią zrazów z dzika w leśnym sosie, podanych z pęczotto żurawinowym i soczewicą oraz marynowaną kapustą i tartym burakiem, ale oferta zmienia się często w zależności od okazji i sezonu.
Personel „Gniewka” zawsze się stara (choć powiem szczerze, że nie zawsze mu to wychodzi). Nigdy nie czekaliśmy tu zbyt długo, choć sala jest przeważnie pełna po brzegi. Nigdy też nie narzekaliśmy na niewłaściwą temperaturę jedzenia. Jeśli więc będziecie w okolicy albo zastanawiacie się dokąd wybrać się w poszukiwaniu dobrej kuchni i innych możliwości spędzenia czasu – weźcie to miejsce pod uwagę. 

sobota, 11 kwietnia 2015

Tort twarogowy z konfiturą z czarnej porzeczki

Tort zrobiłam z potrzeby sytuacji a dokładnie na urodziny jednego z moich dzieci. Sam przepis pochodzi z mojego starego, pożółkłego zeszytu. Dodałam do niego jeden element a mianowicie konfiturę z czarnej porzeczki. Zapewne zaletą tego tortu jest to, że nie jest skomplikowany i bez większych trudności można podjąć się tego zadania. Polecam.


Składniki:
  • Biszkopt ( dla przypomnienia, dokładne wykonanie w przepisie na cytrynkę )
  • 5 – 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu


Masa
  • 600 gram twarogu z wiaderka
  • 1 ½ szklanki cukru
  • 1 ½ kostki tłuszczu ( 375 gram, może być mix z masłem )
  • Podwójny cukier wanilinowy


Ewentualnie zamiennik : 1 kg gotowego twarogu łowickiego z wiaderka. Jest on słodzony z dodatkiem masła.

Dodatkowo
  • 2 słoiki konfitury z czarnej porzeczki
  • Płatki migdałów
  • Kolorowa posypka



Wykonanie:

Okrągłą blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. Wylewamy masę na biszkopt i pieczemy. Z twarogu i innych składników wyrabiamy masę lub używamy zamiennika na „ lenia „ ( jest w porządku ). Upieczony i przestudzony biszkopt kroimy na 4 placki. Pierwszy smarujemy konfiturą, kładziemy kolejny, smarujemy masą twarogową. Ponownie placek, konfitura, placek i masa twarogowa. Z zewnątrz smarujemy masą twarogową, przyozdabiamy według uznania, płatkami migdałów i kolorową posypką. SMACZNEGO.

piątek, 10 kwietnia 2015

Smażony pstrąg na maśle z chrupiącą skórką

Nie wiem, ale dla mnie ten czas tak szybko biegnie. Kolejny piątek i kolejna rybka. Dzisiaj polecam pstrąga smażonego na masełku z chrupiącą skórką. Poezja i doskonałość w swojej prostocie.



Składniki:
  • Dowolna ilość pstrągów ( 1 średni na „głowę” )
  • Sól
  • Mąka – do oprószenia
  • Masło klarowane



Wykonanie:

Z pstrągów usuwamy łuski i głowy. Myjemy i osuszamy. Solimy. Obtaczamy w mące i smażymy na maśle klarowanym z obu stron aż skórka będzie przyrumieniona. Ważne jest aby użyć masła klarowanego gdyż ma wysoki próg dymienia i nie będzie się przypalać na patelni. Usmażonego podajemy z ziemniaczkami i surówkami. SMACZNEGO.

czwartek, 9 kwietnia 2015

Rolada schabowa ze szpinakiem

Miłości do szpinaku nigdy się nie wypieram, lubię robić z nim wiele pysznych potraw. Dzisiaj przedstawiam roladę schabową ze szpinakiem. Można zabłysnąć przed rodziną a jakie dobre… Polecam.


Składniki:
  • 1 ½  kilograma schabu
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1/2 kostki fety
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz





Wykonanie:

Szpinak rozmrażamy i odparowujemy. Cebulę drobno siekamy, łączymy z czosnkiem przeciśniętym przez praskę i doprowadzamy na patelni do zeszklenia - dodajemy do szpinaku. Schab rozcinamy odpowiednio ( jakbyśmy rozkładali książkę ), przygotowując go na roladę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Do przestudzonego szpinaku dodajemy dwa jajka i starą fetę - mieszamy. Farsz wykładamy na schab. Zwijamy w roladę i obwiązujemy sznurkami. Pieczemy przez około 1 ½  godziny w temperaturze 190 stopni. Początkowo podpiekamy z jednej strony ( zarumieniamy ) później z drugiej a na pozostały czas przykrywamy folią aluminiową. SMACZNEGO.

środa, 8 kwietnia 2015

Surówka z sałatą lodową i kiełkami

Święta się zakończyły, trzeba wrócić do formy. Koniec z bezkarnym, nadmiernym jedzeniem ( było smaczne J ). Dzisiaj proponuję surówkę z sałatą lodową i kiełkami. To na dobry początek.


Składniki:
  • ½ główki sałaty lodowej
  • 10 oliwek zielonych
  • ½ małej cebuli
  • 2-3 kawałki papryki konserwowej
  • Kiełki ( dowolne )

Sos:
  • 3 łyżki wody
  • 3 łyżki oliwy
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Łyżeczka suszonych ziół ( dowolnie jakie lubimy )
  • Sól
  • Pieprz
  • Cukier





Wykonanie:

Najpierw z podanych składników przygotowujemy sos do surówki, nabierze aromatu dodanych suszonych ziół. Sałatę kroimy na kawałki. Cebulę drobno siekamy w plasterki. Paprykę w kostkę a oliwki na połówki. Dodajemy kiełki. Całość polewamy przygotowanym sosem. SMACZNEGO.