Recent Posts

sobota, 31 stycznia 2015

Pasztetowa słoikowa

Od czasu do czasu, zaczynam poszukiwać czegoś innego do kanapek. I tak właśnie było tym razem. Doszłam do wniosku, że skoro robię kiełbasę w słoiku, pieczone pasztety, to dlaczego nie mam zrobić pasztetowej w słoiku. Teraz wiem co w niej jest. A słoiczek łatwo otworzyć J.



Składniki:
  • 2 kg świeżego boczku
  • 500 gram mięsa typu łopatka
  • 500 gram wątróbki ( ja miałam z indyka )
  • 2 cebule
  • Ok. 20 gram majeranku
  • 150 gram kaszy manny
  • Sól
  • Pieprz
  • Liść laurowy
  • Ziele angielskie




Wykonanie:


Boczek i łopatkę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem kilku listków laurowych i ziaren ziela angielskiego. Gdy mięso będzie prawie ugotowane dodajemy wątróbkę i gotujemy jeszcze  około 15 minut.  Kaszę manną zaparzamy w wywarze z gotowania mięsa ( wywaru nalewamy znacznie więcej niż kaszy ). Mięso odcedzamy i po wystudzeniu mielimy trzykrotnie maszynką do mięsa. Zaczynamy od zmielenia surowej, obranej cebuli. Do mielenia używamy najpierw sita o średnich oczkach a później o najmniejszych. Do masy dodajemy zaparzona kaszę manną, majeranek i doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Jeżeli masa jest zbyt zwarta, dodajemy do niej wywar z gotowania mięsa. Po wyrobieniu masy, wkładamy ją do słoików i ugniatamy. Zakręcone słoiki pasteryzujemy przez 40 minut. Przechowujemy w chłodnym miejscu. Ale będzie smakowało. Pycha. SMACZNEGO.

piątek, 30 stycznia 2015

Dorsz po tajsku

Kolejne danie do którego zainspirował mnie Pascal. Oczywiście przepis został zmodyfikowany. Gdybym wykorzystała pestki z papryczek chili, ( zgodnie z zaleceniem  Pascala ) nie wiem czy dobrze by się dla mnie to skończyło. Mimo, że nie dałam pestek, potrawa i tak jest pikantna. Syn stwierdził, że pierwszy raz je coś w Polsce, co nie smakuje jak rodzima potrawa. Dorsza po tajsku, polecam tym którzy lubią ostre potrawy i nie boją się eksperymentować.



Składniki:
  • Dowolna ilość filetów z dorsza, miałam ok. 600 gram ( ok 200 gram na głowę )
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • Sok z 5 limonek
  • 4 łyżki sosu rybnego
  • 3 papryczki chili
  • Pęczek posiekanej pietruszki
  • 2 ½ cm korzenia imbiru
  • Folia aluminiowa



Wykonanie:


Do wyciśniętego soku z limonek, połączonego z sosem rybnym dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, papryczki chili ( lepiej usunąć pestki a przy przygotowywaniu ubrać rękawiczki ), pietruszkę i korzeń imbiru. Całość mieszamy. Z foli aluminiowej robimy szczelne torebki , do których wkładamy dorsza. Na dorsza nakładamy marynatę i podlewamy płynem z marynaty. Zamykamy i pozostawiamy do zamarynowania na około 20 – 30 minut. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temperaturze 180 o C przez ok. 15 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem, najlepiej jaśminowym. SMACZNEGO.

czwartek, 29 stycznia 2015

Zupa fasolowa z nutą wędzonki

W moim rodzinnym domu zupa fasolowa była na słodko – kwaśno, tradycyjnie jak na Kaszubach. Nie robię fasolowej w ten sposób. A robię ją z wędzonymi skórkami boczku ( dla smaku i zapachu ) i majerankiem. Z fasolową jest ten problem, że trzeba namoczyć porządnie fasolę ( najlepiej na noc ), ale cóż czego się nie robi aby zjeść dobry posiłek.



Składniki:
  • 500 gram fasoli ( namoczonej )
  • Ok 3 l wody
  • Wędzone skórki z boczku ( ile mamy, możemy tez zastąpić wędzonymi elementami : kości itp. )
  • ok. 250 - 300 gram czystego mięsa ( np. łopatka )
  • 4 ziemniaki
  • 2-3 marchewki
  • Kawałek selera
  • 1 pietruszka
  • Cebula
  • Sól
  • Pieprz
  • Majeranek



Wykonanie:

Mięso obgotowujemy w wodzie, usuwamy szum. Dodajemy fasolę i solimy. Gotujemy fasolę z mięsem tak długo, aż fasola będzie prawie ugotowana ( trochę to trwa ). W międzyczasie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę, cebulę w całości.  Dodajemy warzywa do zupy Wyjmujemy mięso i skórki, kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy ponownie w zupie ( jeżeli lubicie skórki, to je również ). Zupę doprawiamy solą, pieprzem i sporą ilością majeranku (2-3 łyżki ). Gotujemy całość do miękkości. SMACZNEGO.


wtorek, 27 stycznia 2015

Polędwiczka wieprzowa w sosie szafranowym z dodatkiem rumu

W sumie chyba raz jadłam coś z szafranem i zaintrygował mnie jego smak. Bardzo specyficzny. Szafran to najdroższa przyprawa, uważana ze droższą niż złoto. Pozyskiwany jest z krokusów. Dzisiaj więc na bogato - polędwiczka wieprzowa w sosie szafranowym z dodatkiem rumu.


Składniki:
  • 1 polędwiczka wieprzowa
  • Sól
  • Pieprz
  • olej

Sos
  • 1 opakowanie szafranu
  • Sól
  • 4 łyżki białego rumu
  • 50 ml śmietany 18% słodkiej
  • 1 płaska łyżeczka mąki ( do zagęszczenia sosu )




Wykonanie:


Polędwiczkę przyprawiamy solą i pieprzem oraz odrobinką szafranu. Pozostawiamy do zamarynowania na około 30 minut. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy polędwiczkę z każdej strony ( aby zamknąć pory i nie wysuszyć polędwiczki ). Następnie podlewamy wodą, dodajemy resztę szafranu i rum. Dusimy pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie wyjmujemy polędwiczkę. Część wywaru odlewamy, łączymy ze śmietaną i mąką, mieszamy i ponownie umieszczamy na patelni. Podgrzewamy aby sos się zagęścił. Ewentualnie doprawiamy solą do smaku. Polędwiczkę kroimy na kawałki i podajemy z sosem. SMACZNEGO.

niedziela, 25 stycznia 2015

GROG - rumowa recepta dla przemarzniętych

Jeżeli zdarzy się wam przemarznąć "do szpiku kości" i nie pomaga siedzenie na kaloryferze - spróbujcie rozgrzewającego tradycyjnego grogu na bazie rumu. Gwarantuję, że po kilku łykach wyjdziecie spod koca, a po kilku następnych zdejmiecie sweterki. Oczywiście, jest to przepis dla pełnoletnich!


Składniki (na 2 porcje):
  • Rum biały lub brązowy - 150 ml
  • Wrzątek -250 ml
  • Łyżka stołowa syropu cukru trzcinowego
  • 4 plasterki cytryny
  • 2 plasterki pomarańczy
  • 6 goździków
  • Duża szczypta cynamonu - dla osób nie uczulonych (opcjonalnie)
Wykonanie:

Wodę zagotowujemy w garnuszku z goździkami cynamonem, plasterkami cytryny i pomarańczy. Do wrzątku dodajemy syrop cukrowy i 150 ml rumu. Podgrzewamy do temperatury wrzenia i przelewamy do żaroodpornych szklanek. Pijemy gorące małymi łykami - i jest nam ciepło!

Autor: Mirosław Górski

Ciasto z rodzynkami i owocami z kompotu – ekspresowe

Ciasto dokładnie jest ekspresowe. Jego wykonanie od początku do końca ( razem z pieczeniem ) to jakieś 40 minut. Produkty użyte do zrobienia ciasta zawsze są w domu. Jeżeli nie macie na dzisiaj nic słodkiego, lub trafili Wam się nieprzewidziani goście, to ciasto jest właśnie dokładnie takie jakiego teraz potrzebujecie.


Składniki:
  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 łyżki oleju
  • Porządna szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Kilka kropel ulubionego olejku do ciasta
  • 2/3 szklanki rodzynek
  • Owoce z kompotu
  • Cukier puder




Wykonanie:


Pierwszą rzeczą którą robimy, to zalewamy gorąca wodą rodzynki, aby namokły. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy kolejno pozostałe składniki: olej, mąkę, olejek zapachowy, proszek do pieczenia. Całość mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia ( blaszka mniejsza niż klasyczna ). Wylewamy ciasto. Na ciasto nakładamy odsączone owoce z kompotu oraz odsączone rodzynki. Ciasto pieczemy przez około 30 minut w temperaturze 180 oC. Po wystudzeniu posypujemy pudrem cukrem. SMACZNEGO.

sobota, 24 stycznia 2015

Dietetyczna surówka z szynką, fetą, jajkiem i sosem kaparowym

Rozpoczynam nowy cykl pod tytułem : dietetyczne. Pod tą zakładką będę umieszczać dania dietetyczne, głównie o niskim indeksie glikemicznym. I tak na początek surówka z szynką, fetą i całą gamą innych produktów, podana z sosem kaparowym. Propozycja na śniadanie a i może na kolację.


Składniki:
  • Garść mieszanki sałat ( można kupić gotowe już do użycia )
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • Kilka plasterków czerwonej cebuli ( cienkich )
  • Plasterek szynki
  • Ser feta  ( o niskiej zawartości tłuszczu ) ok 2 cm z typowego opakowania
  • ½ ogórka kiszonego
  • 1 jajko ugotowane na twardo


Sos:
  • 1 łyżeczka majonezu ( light )
  • 1 łyżeczka kaparów + 1 łyżeczka zalewy



Wykonanie:

Do miseczki dodajemy kolejno sałatę, ogórka pokrojonego w plasterki, pomidory przekrojone na połowę, cebulę. Szynkę kroimy na zapałki i dodajemy również do surówki. Ser feta rozdrabniamy w kostkę około 1 cm. Jajko ugotowane na twardo dzielimy na ćwiartki, kładziemy na wierzchu surówki. Z majonezu, kaparów i zalewy robimy sos, intensywnie go mieszamy tak aby rozdrobnić kapary. Sos nakładamy na jajka i surówkę. SMACZNEGO.


Produkty o niskim indeksie glikemicznym dają uczucie sytości przez dłuższy czas.

piątek, 23 stycznia 2015

Sandacz smażony na oleju kokosowym w otoczeniu pikantnego puree

Ostatnio odkryłam, że w sklepie pojawił się olej kokosowy. Ciekawy produkt. Rafinowany nie posiada zapachu, smaku a przy tym ma wysoki punkt dymienia ( do smażenia idealny ). Ma wiele innych właściwości, ale może na tym zaprzestanę. I tak dzisiaj prezentuję sandacza smażonego na oleju kokosowym, podanego z puree ziemniaczanym z chili. A jak wiadomo dzisiaj jest piątek.


Składniki:
  • 1 średni sandacz
  • Sól
  • Pieprz kolorowy
  • Mąka
  • Olej kokosowy



Puree
  • Dowolna ilość ugotowanych ziemniaków ( miałam 4 średnie  )
  • Gęsta śmietana
  • 1 papryczka chili



Wykonanie:

Sandacza filetujemy, myjemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek przyprawiamy solą i pieprzem kolorowym.  Pozostawiamy do zamarynowania na 15 minut. Po tym czasie obtaczamy w mące i smażymy na złoty kolor na oleju kokosowym. Papryczkę chili myjemy, kroimy na połowę i usuwamy nasiona ( warto ubrać rękawiczki ) Papryczkę bardzo drobno kroimy i dodajemy razem ze śmietaną do ugotowanych ziemniaków. Całość wyrabiamy tłuczkiem do ziemniaków.  Usmażonego  sandacza podajemy z puree z ziemniaków i surówkami. Dobrze do tego pasuje marchewka z groszkiem na gęsto. SMACZNEGO.


środa, 21 stycznia 2015

Pulpety kurkowe z szynki

W sumie nie wiedziałam jak nazwać to danie i tak zostały pulpety kurkowe z szynki. Danie proste, szybkie no i grzybowe. Nie ma co więcej pisać, trzeba spróbować.


Składniki:
  • 500 gram mielonego mięsa z szynki
  • 1 opakowanie kremowej zupy z kurek ( do gotowania )
  • Łyżka suszonych warzyw
  • vegeta
  • Sól
  • Pieprz
  • woda



Wykonanie:


Do mięsa mielonego dodajemy 3 łyżeczki zupy kurkowej, mieszamy. Dodatkowo doprawiamy vegetą i pieprzem. Formujemy małe pulpeciki. Do garnka wlewamy ok 500 ml wody, dodajemy łyżkę suszonych warzywa. Bardzo lekko solimy ( zupa jest też solona ) Uformowane pulpeciki, wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy pod przykryciem około 10-15 minut. Do kubka wlewamy około 100 ml wody, wsypujemy pozostałą zawartość zupy, porządnie mieszamy i wlewamy do pulpetów. Całość również mieszamy. I gotujemy jeszcze około 5 minut. Pamiętajmy, że gdyby okazało się, że wyszło zbyt gęste, zawsze możemy dolać wody. Podajemy typowo z ziemniakami lub makaronem. SMACZNEGO.

poniedziałek, 19 stycznia 2015

Pikantna sałatka z tuńczykiem, jajkiem, pieczarkami i papryką

Tym razem amator tuńczyka – kot, nie zauważył, że otworzyłam puszkę. Spał smacznie przy kominku, grzejąc swoje rude futerko. Dzięki temu mogłam zrobić sałatkę z tuńczykiem. Sałatka jest pikantna bo z dodatkiem chili, szczypiorkiem i nie tylko. Resztę sami zobaczcie i spróbujcie.


Składniki:
  • Tuńczyk z puszki w sosie własnym
  • 1/3 papryki czerwonej
  • 1/3 papryki zielonej
  • 1/3 papryki żółtej
  • Szczypiorek ( ½ pęczka )
  • Kilka gałązek koperku
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • Kilka marynowanych pieczarek
  • 2 plastry mozzarelli
  • Sól
  • Pieprz czarny
  • chili ( w oliwie lub suszone mielone )
  • Majonez


Wykonanie:

Tuńczyka porządnie odsączamy na sitku. Papryki, jajka, ser, kroimy w drobną kostkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Siekamy koperek i szczypiorek. Dodajemy majonej, całość doprawiamy solą, pieprzem i oczywiście chili. Z chili należy postępować dość ostrożnie, bo gdy dodamy zbyt dużo, może się okazać, że tylko nadaje się dla amatorów bardzo ognistych potraw. SMACZNEGO


sobota, 17 stycznia 2015

Krwawa Mary - klasyka drinków

Wywodzi się prawdopodobnie od królowej brytyjskiej Marii I Tudor (zwanej Krwawą Marią) - o ile nie jest to legenda. Był podobno przysmakiem Ernesta Hemingwaya. Doczekał się ogromnej liczby wariantów, zawsze jednak łączy składniki, które z pozoru do siebie zupełnie  nie pasują. A jednak!




Składniki:


  • Wódka czysta 50 ml
  • Sok pomidorowy 150 ml (lub do smaku)
  • Sok z cytryny ok. 10 ml
  • Sos Tabasco - kilka kropli
  • Sos Worcester - 1/2 łyżeczki
  • Gałka muszkatołowa starta - odrobina
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Składniki dokładnie mieszamy w szklance lub shakerze - z wyjątkiem gałki muszkatołowej, której użyjemy do posypania. Podajemy z lodem. Serwujemy jako aperitif przed jedzeniem albo jako drink na otwarcie imprezy. Albo dowolnie. I oczywiście pijemy z umiarem.


Autor: Mirosław Górski


Żeberka wieprzowe – żeberkowa klasyka

Dzisiaj czas na żeberka. Robię je rzadko, ale od czasu daję się ponieść szaleństwu żeberkowemu. Najbardziej lubię je w paskach. Po duszeniu stają się delikatne i dokładnie mogę powiedzieć, że  rozpływają się w ustach. Po prostu pycha.


Składniki:
  • Dowolna ilość żeberek
  • Sól
  • Pieprz
  • Czerwona słodka papryka
  • Liść laurowy
  • ziele angielskie
  • Czosnek granulowany
  • bulion
  • olej



Wykonanie:

Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki  ( ok. 5 -7 cm ). Przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Pozostawiamy na około 30 minut do zamarynowania. Do wysokiej patelni wlewamy łyżkę oleju. Obsmażamy przygotowane żeberka. Podlewamy bulionem, dodajemy kilka listków laurowych i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem do miękkości. I gotowe. Pycha. SMACZNEGO.


Nie zawsze więcej znaczy lepiej, często dobry smak tkwi w prostocie dania.

piątek, 16 stycznia 2015

Pstrąg gotowany na parze z sosem cytrynowym

Kolejny piątek i kolejna ryba na blogu. Dzisiaj przedstawiam pstrąga gotowanego na parze z wykorzystaniem urządzenia wielofunkcyjnego. Czyli obiad zrobiony za jednym razem, nie licząc sosu cytrynowego.


Składniki:
  • 2 średnie pstrągi
  • Ziołowa przyprawa do ryb
  • Odrobina oliwy
  • 1 cytryna + skórka
  • 500 ml bulionu
  • Sól
  • Pieprz biały
  • Szczypta kurkumy ( mniej niż ¼ łyżeczki )
  • ½ łyżeczki cukru
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • 1 ½ łyżeczki mąki
  • 2 marchewki
  • 4 średnie ziemniaki
  • Przyprawa ziołowa do ziemniaków
  • vegeta





Wykonanie:


Do naczynia wlewamy ok 1 ½  l wody ( zależy od urządzenia a i dolać zawsze można ) i wsypujemy 1 łyżeczkę vegety. Nakładamy pierwszy ruszt ( kratkę ) i na układamy pokrojone warzywa. Posypujemy je przyprawą do ziemniaków. Urządzenie włączamy na 160 oC na ok 15 minut. Rybę oczyszczamy skrapiamy sokiem z ½ cytryny,  przyprawiamy ziołową przyprawą do ryb oraz odrobiną oliwy. Pozostawiamy do zamarynowania ( w czasie jak gotują się na parze warzywa ). Do garnka wlewamy bulion ( woda + kostka bulionowa warzywna )dodajemy sok z ½ cytryny + otartą skórką z wyszorowanej i sparzonej cytryny. Gotujemy przez chwilę, odlewamy trochę i do odlanego bulionu dodajemy śmietanę, mąkę. Całość porządnie mieszamy i umieszczamy ponownie w bulionie. Mieszamy. Doprawiamy kurkumą ( dla intensywności koloru ), cukrem ( dla złagodzenie kwaśności ) i białym pieprzem oraz ewentualnie solą. Gotujemy bardzo powoli na małym ogniu. W urządzeniu umieszczamy kolejny ruszt, na którym układamy ryby. Całość gotujemy na parze jeszcze ok 15 minut. Ugotowaną na parze rybę podajemy w warzywami i z sosem cytrynowym. SMACZNEGO. 

czwartek, 15 stycznia 2015

Tort naleśnikowy ze szpinakiem i pomidorami

To kolejna propozycja z wykorzystaniem szpinaku (jest on ulubionym warzywem w moim domu). Dzisiejsze danie jest szczególnie efektowne no i smaczne. Pyszne jest na ciepło i na zimno.



Składniki:

Ciasto na naleśniki
  • 2 jajka
  • 1 ½ szklanki mleka
  • Ok. 2 szklanki mąki
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • Szczypta soli

Farsz szpinakowy
  • 2 opakowania mrożonego szpinaku rozdrobnionego
  • 1 cebula
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 100 gram twarogu
  • 100 gram sera typu feta
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany
  • Sól
  • Pieprz


Farsz pomidorowy
  • Krojone pomidory z puszki
  • ½ puszki groszku konserwowego
  • 1 ząbek czosnku
  • Sól
  • Pieprz


  • Ok 200 gram sera żółtego typu gouda
  • Olej do smażenia




Wykonanie:

Produkty na ciasto mieszamy i smażymy naleśniki ( 8 sztuk ).  Szpinak rozmrażamy. Na patelni z odrobiną oleju szklimy pokrojoną cebulę i czosnek przepuszczony przez praskę. Dodajemy do tego odsączony szpinak, przyprawiamy solą i pieprzem. Pod koniec dodajemy pokruszony twaróg, fetę i śmietanę. Mieszamy. Na drugiej patelni wlewamy odrobinę oleju, dodajemy pomidory z puszki, przesmażamy aby zmniejszyć ilość wody. Doprawiamy solą i pieprzem i ząbkiem czosnku. Na koniec dodajemy odsączony groszek. Okrągłą blaszkę ( tortownicę ) smarujemy ( dno ) olejem, układamy naleśnik dalej masę szpinakową, posypujemy częścią startego sera. Ponownie naleśnik, farsz pomidorowy ( warstwy pomidorowe będą cieńsze niż szpinakowe ), część startego sera. I tak dalej. Ostatnia warstwa to szpinak, posypujemy go serem. Całość zapiekamy w piekarniku przez ok 20 – 30 minut w temp. 180 oC. Podajemy na ciepło lub na zimno. SMACZNEGO.


środa, 14 stycznia 2015

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Dzisiejszego dnia proponuję paszteciki z kapustą i grzybami. Amatorów tego dania nie brakuje. Do pasztecików proponuję barszcz czysty do picia (przedstawiany na blogu). Gdy upieczemy ich większą ilość możemy je zamrozić, a kiedy przyjdzie nam ochota wystarczy je podgrzać.



Składniki:
  • 500 gram mąki
  • ok.200 ml letniej wody
  • 30 gram drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • Żółtko do posmarowania pasztecików


Farsz:
  • ok. 1 kg kiszonej kapusty ( 2 słoiki własnej kapusty )
  • ok 500 gram grzybów ( pieczarki lub inne )
  • 1-2 marchewki
  • Sól
  • Pieprz




Wykonanie:


Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kapustę i pieczarki ( pokrojone ) oraz marchewkę (startą na tarce o dużych oczkach), dusimy w garnku do miękkości ( można podlać trochę wodą ). Gdy kapusta z grzybami będzie gotowa i przestygnie, odcedzamy ją i całość kroimy. Farsz doprawiamy solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 4 części i każdą rozwałkowujemy. Nakładamy farsz, zawijamy ciasto, zalepiamy i smarujemy żółtkiem. Kroimy na 5 cm kawałki. Układamy na blaszce posypanej mąką. Pieczemy w temp. 180 C do uzyskania złotego koloru. Najlepiej smakują z barszczem czerwonym. SMACZNEGO.