Recent Posts

czwartek, 31 lipca 2014

Surówka z cukinią i marchewką

Młode cukinie są bardzo delikatne i smaczne -  te właśnie są najlepsze są na surówki. U mnie w ogrodzie jak zwykle będzie ich dużo. Zapowiedziałam domownikom,  oczywiście w żartach, że od teraz cukinia będzie na śniadanie, obiad i kolację - a jest to wykonalne. Dzisiaj surówka z cukinii.


Składniki:
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 2 ogórki małosolne
  • 1/3 sałaty lodowej
  • Dowolny  sos do surówki (woda, oliwa, cytryna, cukier, sól + zioła )




Wykonanie:


Umytą cukinię skrajamy obieraczką do warzyw i tak samo postępujemy z marchewką ( wcześniej obraną ) i ogórkiem, sałatę kroimy na kawałki.  Całość delikatnie mieszamy i polewamy sosem. SMACZNEGO

środa, 30 lipca 2014

Pięciotysięcznik - drink na dobry początek

Ten lekki drink jest okolicznościową improwizacją dla uczczenia pierwszych 5.000 odwiedzin na moim blogu. Wiem, że u zaawansowanych bloggerów ta liczba wywoła uśmiech politowania - ale dla mnie to dużo więcej niż mogłam się spodziewać. Wszystkim, którzy mnie odwiedzili, a zwłaszcza tym, którzy z moich pomysłów skorzystali bardzo dziękuję i zapraszam ponownie. Ja świetnie się bawię - i wznoszę w związku z tym toast za dalsze przygody w kuchni i blogosferze.



A oto przepis na pięciotysięcznika:

Składniki:

  • 50 ml likier Gold Wasser 
  • 25 ml. Blue Curacao
  • Szampan lub wino musujące do uzupełnienia kieliszka


Wykonanie

Do kieliszka koktajlowego wkładamy kostki lodu i owoce do dekoracji - w moim wykonaniu po 1 wiśni i po kilka borówek amerykańskich. Kolejno dodajemy: Blue Curacao, Gold Wasser i szampan lub musujące wino. Wypijamy, póki bąbelki nie uciekną.
Na zdrowie!

Autor: Mirosław Górski

Policzki wołowe w winie z miodem

Policzki wołowe posiadają bardzo intensywny smak. Dosyć długo należy je gotować aby były miękkie ( często tak bywa z wołowiną ), ale po ugotowaniu są bardzo delikatne. Oczywiście można ten przepis wykorzystać na innym kawałku mięsa wołowego. Polecam.


Składniki:
  • ok. 500 gram policzków wołowych
  • 2 szklanki wina półwytrawnego
  • 2 łyżki miodu
  • Sól
  • Pieprz
  • ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 5 ziaren jałowca
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
  • 50 ml śmietany 30%




Wykonanie:


Policzki oczyszczamy, kroimy na kawałki, zalewamy winem. Następnie dodajemy sól ( około 1 łyżeczki ) pieprz, gałkę i rozdrobniony jałowiec. Odstawiamy na 30 minut do zamarynowania. Cebulę kroimy i podsmażamy na maśle z olejem. Gdy cebula będzie podsmażona dodajemy policzki wołowe razem z zalewą oraz 2 łyżki miodu. Całość gotujemy do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy 50 ml śmietany 30%. Czas gotowania w szybkowarze – 1 godzina. SMACZNEGO 

wtorek, 29 lipca 2014

Placuszki z cukinii

Jeżeli raz zrobicie placuszki z cukinii zapewne wejdą na stałe do Waszego menu. Ostatnio odkryłam nową metodę smażenia tych placków – bez tłuszczu. W jednym ze swoich postów pisałam, że zakupiłam naleśnikarkę i to jest właśnie ta metoda. Można oczywiście smażyć placuszki tradycyjnie na oleju ale koniecznie trzeba później odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. A teraz żartując – nie wiem jak do tej pory mogłam żyć bez naleśnikarki.


Składniki:
  • Mała cukinia
  • 1 ogórek
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ papryki zielonej
  • 1 cebula
  • 2 jajka
  • Mleko
  • Mąka
  • Sól






Wykonanie:

Cukinię, obrany ogórek ścieramy na tarce do warzyw ( duże oczka ), dodajemy bardzo drobno pokrojone papryki i cebulę. Całość solimy 1 łyżeczką soli, mieszamy i odstawiamy na 30 minut aby odciekł nadmiar płynu. Z mleka, jajek, mąki robimy ciasto naleśnikowe ale bardzo gęste. Do ciasta dodajemy odsączone owoce/ warzywa, mieszamy, doprawiamy solą i smażymy na zloty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym ( przepis na blogu ). SMACZNEGO


Rewelacyjny – SOS CZOSNKOWY

Sos ten króluje u mnie od lat. Stał się niezbędny do mięs z grilla, sałatek, surówek, bułek, pizzy i innych potraw. Jeżeli macie swoją” druga połowę”, warto pamiętać o tym aby spożywać czosnek razem, wówczas unikniecie sytuacji, że tej drugiej osobie będzie przeszkadzał zapach.


Składniki:
  • 3 spore łyżki majonezu
  • 3 spore łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • ¼ łyżeczki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu
  • ok. 5 ząbków czosnku



Wykonanie:

Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy majonez, jogurt. Dodajemy pozostałe składniki, dokładnie mieszamy i gotowe. SMACZNEGO.


Zawsze jest możliwość dodania więcej czosnku i przypraw.

poniedziałek, 28 lipca 2014

Ogórki w musztardzie – najprostsze na świecie

Przepis ten  wykorzystuję od lat.  Jest genialny w swojej prostocie a przy tym ogórki są pyszne. Te słoiki zwykle jako pierwsze znikają z półek spiżarni. Zresztą sami oceńcie.



Składniki:
  • Dowolna ilość ogórków



Zalewa:
  • 1 l wody
  • 1 szklanka octu spirytusowego 10%
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżeczki soli



Wykonanie:


Ogórki obieramy i kroimy wzdłuż na 6 – 8 części w zależności od wielkości ogórków. Układamy pionowo w słoikach. Gotujemy zalewę, zalewamy ogórki. Pasteryzujemy przez ok. 20 minut. SMACZNEGO.

niedziela, 27 lipca 2014

Pulpety w pomidorach

Nic dodać, nic ująć - jest to  sztandarowa  potrawa. Łatwa w przygotowaniu, prosta w podgrzewaniu, bez problemu można zabrać ją ze sobą w inne  miejsce - bo wystarczy zamknąć ją w słoiku. Pulpety takie królowały na biwakach i wakacyjnych wypadach (pamiętacie?). Dzisiaj wersja z pomidorami w puszce, ale można je zastąpić koncentratem pomidorowym.


Składniki:
  • 500 gram mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 2/3 szklanki bułki tartej
  • Mleko
  • Sól, pieprz
  • Pomidory z puszki
  • 2 marchewki
  • Kawałek korzenia pietruszki
  • 1 cebula
  • woda






Wykonanie:


Do garnka wlewamy wodę ( ok.500 - 600 ml ), dodajemy pokrojoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Wolno gotujemy. Do bułki tartej wlewamy ok ½ szklanki mleka, po chwili całość wsypujemy do mięsa mielonego. Ponadto do mięsa dodajemy 2 jajka, solimy, pieprzymy , formujemy pulpety. Pulpety umieszczamy w wywarze, gotujemy kilka minut, następnie  dodajemy pomidory z puszki i jeszcze gotujemy ok. 30 minut. Łyżką cedzakową wyjmujemy warzywa i nierozgotowane pomidory, miksujemy. Ponownie wrzucamy do gotujących pulpetów. I gotowe. SMACZNEGO

sobota, 26 lipca 2014

Smażony mix rybny z sosem dyniowo – musztardowym

Wszyscy wiedzą, że ryby są zdrowe i, że można podawać je na rożne sposoby. Tym razem polecam formę smażona ryby ale w bardzo interesującym połączeniu z sosem z dyni. Można oczywiście wybrać inna rybę niż ta którą ja prezentuję.


Składniki:
  • 40 dag fileta z pstrąga łososiowego
  • 40 dag fileta z halibuta
  • Sól
  • Pieprz cytrynowy
  • Ziołowa przyprawa do ryb
  • Mąka
  • Olej

Sos:
  • 50 gram masła
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka gorczycy
  • 100 ml śmietany 30%
  • Mały słoik dyni marynowanej
  • Sól
  • Pieprz biały
  • 2 – 3 łyżeczki musztardy




Wykonanie:

Ryby kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy z jednej strony solą a z drugiej strony pieprzem cytrynowym, przyprawą do ryb i opruszamy mąką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Do małego garnka dodajemy masło i drobno posiekaną cebulę. Szklimy. Następnie dodajemy gorczycę i śmietanę. Chwilę gotujemy aż zacznie gęstnieć. Po tym czasie dodajemy drobniutko pokrojoną dynię oraz musztardę. Od tego momentu tylko podgrzewamy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Ryby smażymy na oleju i podajemy z sosem dyniowym. SMACZNEGO

piątek, 25 lipca 2014

Majteczki w kropeczki - drink rozweselający.

Tą prostą kompozycję zaserwowaliśmy w trakcie spotkania w rodzinnym gronie. Nieodzownym jej składnikami są owoce czarne i czerwone meandrujące w jasnym owocowym drinku. Ze względu na doskonałą atmosferę uznaliśmy, że napój ten ma właściwości rozweselające. Nazwa wybrana została w drodze konkursu. Dlaczego taka? A bo ja wiem....



Składniki:

  • Wódka z aromatem czarnej porzeczki (tu Finlandia blackcurrant) - 100 ml
  • Frugo białe - do dopełnienia w-g smaku (tu 200 ml)
  • Łyżka owoców czarnych (jagody lub czarna porzeczka)
  • Łyżka owoców czerwonych (pestki granatu lub czerwona porzeczka)

Wykonanie:

Do szklanki do long drinków wkładamy lód i po łyżce owoców w kolorze czerwonym i czarnym. Dolewamy wódkę i dopełniamy owocowym białym Frugo. Mieszamy. Pożądanym efektem jest przemieszczanie się w górę i w dół dodanych na początku owoców. Pijemy przez słomkę, no i oczywiście uważamy, żeby nie przesadzić z ilością. Dobrej zabawy!

Autor : Mirosław Górski

Soljanka z ogniskowego kociołka

Propozycja na weekend przy ognisku. Oczywiście to samo można zrobić w garnku na kuchence. Niedawno zakupiliśmy ogniskowy kociołek, trzeba go było wypróbować - no i trafiło na soljankę. Zupa była pyszna a i zabawy przy tym było sporo.


Składniki:
  • 20 dag szpondra
  • Ok. 600 gram kapusty kiszonej
  • 4 kiszone ogórki
  • 3 ogórki korniszony
  • 1 papryka
  • Garść suszonych grzybów
  • 2 cebule
  • 200 gram kiełbasy salami
  • 2 kiełbasy śląskie ( mogą być inne )
  • Pomidory z puszki lub świeże bez skóry
  • 1 marchewka
  • 4 ząbki czosnku
  • Małe opakowanie oliwek ( w foli )
  • 2 łyżki kaparów
  • Sól, pieprz czarny
  • Pieprz cayen
  • Liść laurowy, ziele angielskie
  • Zielona pietruszka
  • Kwaśna śmietana





Wykonanie:

Paprykę, salami, ogórki kroimy w słupki, cebulę w kostkę, marchewkę i kiełbasę kroimy dowolnie, czosnek drobno, oliwki i kapary na połowę. Zagotowujemy wodę, dodajemy szponder, solimy i powstały szum usuwamy, dodajemy kapustę kiszoną, liść laurowy,  ziele angielskie, garść grzybów i marchew, pomidory. Gotujemy nie mniej niż ½ godziny, po tym czasie wyjmujemy mięso, kroimy je na kawałki, ponownie wrzucamy je do wywaru i dodajemy pozostałe składniki. Jako ostanie dodajemy oliwki i kapary. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą, jeżeli jest jej za mało. Gotujemy kolejne  30 – 40 minut. Podajemy przybrane pietruszką i kwaśną śmietaną. SMACZNEGO


czwartek, 24 lipca 2014

Mizeria z ogórków

Sezon ogórkowy w pełni, codziennie zbieram ogórki z ogródka i je przetwarzam. Nie może również zabraknąć mizerii jako surówki do obiadu.


Składniki:
  • 2 spore ogórki ( ilość można dowolnie zmieniać )
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • Pieprz
  • Sól
  • 2 łyżeczki cukru
  • Ocet/ sok z cytryny ok. 1 łyżeczki



Wykonanie:

Ogórki obieramy i ścieramy na tarce ( częścią do szatkowania ), dodajemy sól ( szczyptę ) pieprz, śmietanę i ocet. Całość dokładnie mieszamy. Warto spróbować, czy te proporcje nam odpowiadają i znaleźć odpowiedni dla siebie smak. SMACZNEGO

środa, 23 lipca 2014

Roladki z kurczaka z pieczarkami

Prosta, smaczna potrawa - nic dodać nic ująć. Oczywiście ilość można zmienić, z 8 pojedynczych piersi mamy 16 roladek.


Składniki:
  • 8 pojedynczych piersi z kurczaka
  • 500 gram pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • ½ szklanki bułki tartej
  • Sól, pieprz
  • Mielona słodka papryka
  • Nitka/ sznurek
  • Olej
  • Bulion / woda





Wykonanie:


Każdego  fileta kładziemy na desce i przekrajamy tak aby uzyskać dwa płaty ( poziomo ). Następnie delikatnie rozklepujemy przez folię, przyprawiamy solą i pieprzem. Pieczarki, cebulę kroimy, podsmażamy na oleju i doprawiamy również solą i pieprzem. Gdy pieczarki ostygną dodajemy jajko oraz bułkę tartą, całość mieszamy. Na rozłożone filety nakładamy farsz i zwijamy w roladki. Całość zawijamy nitką, posypujemy papryką. Roladki podsmażamy na zloty kolor, podlewamy bulionem lub wodą. Dusimy pod przykryciem 30 minut. SMACZNEGO


wtorek, 22 lipca 2014

Leczo z cukinii i bakłażana

Sezon na cukinię uznaję za otwarty. W ogrodzie dojrzewają żółte cukinie - niestety zielone są jeszcze małe, gdyż były przysmakiem dla ślimaków. Podjęłam trzecią próbę wyhodowania zielonej cukinii. Mam nadzieję, że tym razem się uda.


Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 marchewka
  • 1 cebula ( dałam czerwoną )
  • Pęczek pietruszki
  • Puszka pomidorów lub świeże bez skóry
  • 1 kiełbasa typu podwawelska lub inna albo różne ( można zrobić wersję bezmięsną )
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • Kilka pieczarek
  • papryka mielona
  • Sól, pieprz 
  • ewentualnie vegeta
  • Czosnek ( może być granulowany )
  • odrobina oleju





Wykonanie:

Cukinię i bakłażana kroimy w większą kostkę ( 2 cm ) wrzucamy do garnka z odrobiną oleju, podsmażamy i dalej dusimy. Następnie dodajemy kolejno pokrojoną marchewkę, cebulę, pieczarki, pierś z kurczaka, kiełbasę, pomidory. Całość doprawiamy solą, pieprzem, papryką, czosnkiem. Na koniec dodajemy poszatkowaną pietruszkę. Dusimy około 30 minut. SMACZNEGO


Leczo możemy poddać pewnym modyfikacjom, a mianowicie zrobić z samej cukinii i dodać pokrojoną paprykę a jeżeli nie dodamy mięsa i kiełbasy, całość możemy umieścić w słoikach, pasteryzować ok 20 minut i otwierać zimą. Polecam również taką wersję.

poniedziałek, 21 lipca 2014

Mielonka tyrolska z szynkowara

Nie ma co ukrywać własnoręcznie wykonana wędlina jest znacznie lepsza, nie mówiąc o tym, że wiemy co się w niej znajduje. Warto więc zaopatrzyć się w bardzo proste urządzenie jakim jest szynkowar, koszt jego nie jest duży a będzie nam służył długo.


Składniki:
  • 1 kg wieprzowiny II klasy
  • 18 gram soli peklowej
  • 5 gram przyprawy do mielonki tyrolskiej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml zimnej wody



Wykonanie:


Mięso mielimy w maszynce o sitku ok. 5mm,dodajemy sól peklową, przyprawę tyrolską, żelatynę i wodę. Wyrabiamy ręcznie aż uzyskamy odpowiednią kleistość. Następnie umieszczamy w specjalnym woreczku ( ułatwia wyjęcie z szynkowara )  i wkładamy do szynkowara. Zamykamy i odstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny ( można na całą noc ).Po upływie tego czasu parzymy mielonkę w szynkowarze w temp.80-85oC przez około 1 ½ godziny, z szynkowara usuwamy sprężynę, zamykamy ponownie i schładzamy. SMACZNEGO